Faraday Future lovar att leverera första bilarna i december

Efter mycket om och men verkar elbilstillverkaren Faraday Future vara uppe på banan igen. I december räknar man med att de första kunderna ska få sina bilar levererade.

Det har varit många turer kring Faraday Future det senaste året. Framför allt har det skrivits mycket om företagets ekonomiska problem.

Men vid sidan om den senaste tidens mestadels svarta rubriker har även en stor mängd tester genomförts enligt Faraday, och nu verkar tillverkningen av företagets hittills enda modell, FF 91, vara på gång i fabriken i Hanford, Kalifornien. Och tur är väl det: enligt Autocar ska runt 64 000 bilar vara beställda.

Nyligen meddelade Faraday Future att man färdigställt sin första ”body-in-white” – i Faradays fall en aluminiumstruktur minus alla rörliga delar som dörrar, motorhuv och baklucka (se bild). Proceduren ska dock inte ha varit helt okomplicerat: Faraday har gjort en hel lista med olika moment som krävdes i konstruktionsprocessen. Bland annat behövdes flera olika svetstekniker användas för att få ihop FF 91:ans stål- och aluminiumkomponenter.

”Det är ingen tvekan om att vi och våra leverantörer satts på prov många gånger för att ta FF 91 dit vi är idag. Vi ligger till och med lite före tidsplanen. Det här är verkligen en framgång sett över två år”, säger Faraday Futures vice president med ansvar för produktion, Dag Reckhorn, i ett uttalande.

Faraday räknar nu med att de första exemplaren av lyx-elbilen ska nå sina kunder i december. Så såg det inte ut för bara några månader sedan. Faraday Future står på stadiga ben igen sedan Evergrande Health Industry Group Limited gått in som delägare i företaget tidigare i sommar. Den Hong Kong-baserade investeraren sköt sammanlagt in 18 miljarder i Faraday och äger numera 45 procent av elbilstillverkaren.