Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080523-verkstäder-fusk
080523-verkstäder-fusk
080523-verkstäder-fusk
080523-verkstäder-fusk

Farligt mycket fusk på bilverkstäder

Det fuskas fortfarande mycket på Sveriges bilverkstäder. Motormännens nya undersökning visar att det fuskas vid vart sjunde jobb och i många fall kunde det ha lett till allvarliga säkerhetsrisker.

Bilverkstäderna i Sverige har tidigare kritiserats för att brista i sitt arbete. Efter en ny undersökning genomförd av Motormännens Riksförbund framgår det att många fortfarande inte sköter sitt arbete. Motormännen gjorde 20 000 oanmälda kontroller vid cirka 1 000 av landets bilverkstäder. Kontrollerna utfördes bara på de verkstäder som är anslutna till det oberoende kontrollorganet Kontrollerad Bilverkstad (KBV). Utöver dessa finns omkrign 6 000 verkstäder som inte har kontrollerats alls. Motormännens kontroller visar att det ofta begås fel, fel som i värsta fall kan bli livsfarliga.

I det flesta fallen handlade det om mindre allvarliga fel. Vid kontrollerna upptäcktes 1 302 lindriga tekniska fel på däck, strålkastare och kylsystem. Men vid 325 fall hittades fel som var så allvarliga att de hade kunnat leda till svåra skador. Det handlar främst om fel på styrleder, bromsledningar och spindelleder, som upptäckts på helt nyservade bilar. Mindre allvarligt är att det samtidigt upptäcktes 1 252 administrativa fel. Främst handlade det om att verkstaden har gjort mer än vad som stod på beställningen och därmed krävt kunden på mer pengar.

– Allvarligast ser vi på felen som kan äventyra säkerheten. Resultatet av undersökningen är en besvikelse, men jämfört med några år tillbaka har verkstäderna blivit bättre, säger Dick Sjöström på Motormännens testcenter.

Motormännens undersökning visar även att svartjobbet är utbrett bland landets bilverkstäder. Det är främst på små verkstäder det inte alltid går helt rätt till. I Mälardalen uppskattar Skatteverket att upp till 60 procent av bilverkstädernas omsättning är svart.