Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
43 procent av de som tagit CSN-lån för körkort har körkort i dag.43 procent av de som tagit CSN-lån för körkort har körkort i dag.43 procent av de som tagit CSN-lån för körkort har körkort i dag.
43 procent av de som tagit CSN-lån för körkort har körkort i dag. Foto: Erik Simander / TT NYHETSBYRÅN

Färre än hälften av CSN-låntagarna har tagit körkort

Sedan CSN-körkortslånet infördes för fem år sedan har färre än hälften av låntagarna faktiskt tagit körkort. Det visar en uppföljning som CSN lämnat in till regeringen.

Ett särskilt körkortslån har erbjudits sedan 2018 till personer som uppfyller vissa krav, som helt enkelt vill gå en körkortsutbildning. På dessa fem år är det totalt 18 200 personer som tagit lån, men endast 43 procent av dem har tagit körkort. 70 procent uppger dessutom att de fått bidra med egna pengar för att finansiera körkortsutbildningen, då CSN-lånet inte räckt till.

– På den enkät vi skickade ut till låntagarna under hösten 2022 svarade en klar majoritet av dem som inte tagit körkort att det berodde på kostnaden. Förmodligen blev körkortet helt enkelt dyrare än förväntat och att lånet inte täckt allt. De flesta tror dock att de kommer ta körkort någon gång i framtiden, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN, i ett pressmeddelande.

De låntagarna som tagit körkort har i större grad arbete jämfört med de som inte tagit sitt körkort. Hälften uppger också att de har ett arbete som kräver körkort.

– För dessa låntagare har körkortet och körkortslånet förmodligen haft betydelse för deras sysselsättning, säger Hanna Rösth.

Om körkortslånet

• Lånet infördes 1 september 2018. Det är ett statligt lån för körkortsutbildning som ursprungligen riktade sig till arbetslösa* i åldern 18–47 år.
• 1 december 2021 gavs en ny målgrupp rätt till lånet: den som fyllt 19 men inte 21 och som har en gymnasieexamen eller motsvarande.
• Det maximala beloppet man kan ta ut i lån är 15 000 kronor.

• Körkortslånet får endast användas till att ta svenskt körkort med behörighet B.

 

* Den sökande måste ha varit anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen under minst sex sammanhängande månader före ansökan kom in till CSN. Personen måste även ha deltagit i arbetsmarknadspolitiskt program.

 

Källa: CSN