Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Huguette Roe / Shutterstock

Färre bilar skrotas

Tuffare ekonomiska tider leder till att människor håller hårdare i saker och ting – även bilar och andra fordon.

Under de fyra senaste åren har antalet skrotade fordon sjunkit för vart år. Under 2022 skrotades, jämfört med 2021, åtta procent färre personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Fjolårssiffran är den lägsta sedan 2009. Det visar Transportstyrelsens statistik som SR Ekot har tagit del av.

Det är ingen vild gissning att en trolig orsak till att färre bilar skrotas är den ekonomiskt tuffa tid som stora delar av världen befinner sig i där inte minst bilindustrin har drabbats med långa leveranstiderallt dyrare nya bilar och ständigt ökande priser på begagnade bilar.
I kombination med att många håller hårt i sina plånböcker, med tanke på högre omkostnader för hushållen, håller många sannolikt även hårt i sina gamla bilar.

– Man kanske inte väljer att köpa en ny bil utan i stället underhåller den bil man har sedan tidigare, säger Andreas Frössberg, vd för Sveriges bilåtervinnares riksförbund, till SR Ekot.

För bildemonteringsindustrin märks det av i form av lägre intäkter. Färre skrotade fordon ger i sin tur även sämre utbud av begagnade reservdelar. En förhoppning för landets bildemonteringsföretag är att det ökande antalet begagnade bilar på vägarna leder till att de säljer fler begagnade reservdelar – om inte reservdelslagren sinar för mycket.

För att inte tappa i lönsamhet har en del bildemonteringar i landet tvingats ställa om verksamheten från att enbart hantera skrotade fordon till att även hantera metallavfall av andra slag eller till och med införa ett helt nytt verksamhetsområde.

MISSA INTE: Test av 100-tals begagnade bilar