Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Antalet bilstölder och inbrott i bilar minskade under 2022.
Antalet bilstölder och inbrott i bilar minskade under 2022.
Antalet bilstölder och inbrott i bilar minskade under 2022.
Antalet bilstölder och inbrott i bilar minskade under 2022. Foto: Daniel Jedzura / Shutterstock

Färre bilar stals under 2022

Förra året minskade antalet bilstölder i Sverige med nio procent jämfört med föregående år. Det visar ny statistik från Brå som Dina Försäkringar har sammanställt. I Götene kommun sker flest stölder per invånare.

Under 2022 skedde totalt 8 152 bilstölder i Sverige, en minskning med nio procent jämfört med 2021. I Götene kommun i Västra Götaland är det värst, där anmäldes 2,3 bilstölder per 1 000 invånare. Bland de hårt drabbade platserna finns också Haparanda (2,1), Söderhamn (2), Grums (2) och Kalix (1,8). Kramfors kommun har länge varit hårt drabbat, men ifjol befann sig kommunen för första gången på länge utanför topp 5. Denna gång var Kramfors sjunde värst drabbat. Minst stölder anmäldes i Arjeplog (1), Habo (1) och Kungsör (1).

– Vi har sett en minskning av bilstölder de senaste åren, bland annat på grund av pandemin och stängda gränser. Nu har kriget i Ukraina medfört nya restriktioner som ställer till det för de internationella bilstöldsligorna. Det innebär en fortsatt minskande trend, vilket är mycket positivt, säger Victor Öberg, försäkringsexpert Motor på Dina Försäkringar. 

Huruvida den minskande trenden kommer fortsätta efter spåren av pandemin och kriget i Ukraina är svårt att säga.

Tips för att förebygga bilstöld

Parkera alltid där det är upplyst och mycket människor i rörelse, då blir bilen mindre intressant för tjuven som inte får möjlighet att arbeta ostört. Kontrollera också att fordonet verkligen är låst innan du lämnar det. Förvara slutligen nyckeln i ett skyddat fodral eller i en plåtburk för att förhindra att reläanordningar kan öppna bilen.

Inbrott i bilar har också varit ett bekymmer, men även där såg man en minskning under 2022. Totalt anmäldes 50 393 fordonsinbrott, vilket är fyra procent färre än föregående år.

– Det bästa skyddet mot fordonsinbrott är att inte låta värdesaker som datorer och mobiltelefoner ligga synliga. Stuva även undan tomma väskor, påsar och kartonger. De kan locka någon att bryta sig in, säger Victor Öberg.

https://datawrapper.dwcdn.net/QK8jD/3/