Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
070904-alkolås-nej-tack070904-alkolås-nej-tack070904-alkolås-nej-tack
070904-alkolås-nej-tack

Färre vill betala för alkolås

I går skrev vi om att Volvo inför sitt alkolås Alcoguard som tillval i sina bilar från och med nästa år. Nu visar nya uppgifter på att svenska folket inte är berett att betala någon större summa för ett alkolås i bilen.

Motorförarnas Nykterhetsförbund (MHF) och SalusAnsvar genomförde i februari 2003 en Sifo-undersökning där de ställde frågan ”Skulle du tycka det är värt 2 000 kronor extra för en fabriksny bil med inbyggt alkolås?”. Då svarade 79 procent ja på frågan.

I juni i år ställde MHF och SalusAnsvar en liknande fråga. Denna gång var det Novus Opinion som genomförde undersökningen och frågan löd som följer – ”Är du beredd att betala 2 000 kronor för att installera ett alkolås i din bil?” Endast 35 procent svarade ja på frågan.

– Om politikerna hade agerat snabbare kunde vi ha haft en teknik i Sverige i dag som skulle rädda många liv. Politikernas passivitet har lett till att utvecklingen nu går kräftgång. Världen sneglar på Sverige i alkolåsfrågan, det är viktigt att framgång nås på hemmaplan även för internationell trafiksäkerhet. Infrastrukturminister Åsa Torstensson måste återta initiativet, säger MHF:s vd Tom Bjerver och SalusAnsvars vd Carl-Viggo Östlund i ett gemensamt uttalande.

Årets undersökning visar att ungdomar är mer positivt inställda till att installera alkolås för 2 000 kronor i sin bil. 43 procent av de mellan 18 och 34 år svarade ja på frågan, medan de mellan 35 och 50 år är mindre positiva, endast 20 procent inom detta åldersspann svarade ja på frågan. Bland dem över 50 år svarade 33 procent ja.

Skillnaden mellan könen är väldigt liten. 36 procent av männen är beredda att betala 2 000 kronor för alkolås i bilen medan samma siffra för kvinnorna är 34 procent. 54 procent av männen säger nej till alkolås medan 52 procent av kvinnorna säger samma sak.