Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080226-whiplash-rondeller
080226-whiplash-rondeller
080226-whiplash-rondeller
080226-whiplash-rondeller

Färre whiplashskador med fler rondeller

Whiplash är den vanligaste skadan vid bilkollisioner och inträffar oftast vid påkörning bakifrån. Enligt en studie från Folksam är cirkulationsplatser bra för säkerheten, även ur whiplashsynpunkt.

Cirkulationsplatser, eller rondeller i folkmun, har en bevisat säkerhetshöjande effekt på trafiken. Så länge folk vet hur man kör i dem det vill säga. Används den inte på rätt sätt kan olyckan snabbt vara framme. Folksam har genomfört en studie över olycksstatistiken i Stockholm, Göteborg, Malmö samt ytterligare ett tiotal svenska kommuner. Studien visar att endast åtta procent av whiplashskadorna inträffar i rondeller. 26 procent sker i korsningar och 65 procent på gatu- och/eller vägsträckor.

– Men då ska man komma ihåg att påkörningar bakifrån på en sträcka ofta beror på ett oväntat stopp i en korsning längre fram, säger Maria Krafft, chef för enheten Trafik och samhälle på Folksam.

Allt fler biltillverkare uppmärksammar whiplashskadornas frekvens och fler och fler utrustar sina bilar med skydd mot skadan. Men whiplash är alltjämt den klart mest förekommande skadan vid bilkollisioner. Varje år drabbas ungefär 2 000 personer av kroniska besvär till följd av en whiplashskada. Kanske är det fel att bara kräva av biltillverkarna att de minskar risken för whiplashskador. Är det bättre att bygga bort olycksrisken med ännu fler rondeller?