Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080820-fel på fartkamera080820-fel på fartkamera080820-fel på fartkamera
080820-fel på fartkamera

Fartkamera satte fast laglydiga – en annan tillät hastighetsöverträdelse

381 förare har felaktigt misstänkts för fortkörning sedan en fartkamera på E4:an utanför Haparanda varit felinställd. På 90-sträckan har de som kört 76 km/h eller fortare åkt fast, men nu stryks alla ur registret. Samtidigt har en annan fartkamera tillåtit fortkörare. Hur pålitliga är kamerorna egentligen?

Felaktigt inställda fartkameror (eller trafiksäkerhetskameror som är den rätta benämningen) är inget som det direkt pratas om. Vi bilister har helt enkelt antagit att de ska vara korrekt kalibrerade. Men nu har det visat sig att även dessa kan ha fel, så kolla grundligt upp att du verkligen har åkt för fort den dagen du får en (eller nästa) lapp med fotografi i brevlådan.

Det hela utspelade sig på E4:an utanför Haparanda den 9 juli i år då Partti Matala kom körandes från Haparanda. När han passerade fartkameran blixtrade det till vilket förvånade honom. Han var tvärsäker på att han kört i cirka 80 km/h, och detta på en sträcka som tillåter 90 km/h. Därför vände Partti Matala bilen för att kontrollera rådande hastighetsbegränsning och mycket riktigt var det 90 km/h.

Fem veckor senare damp det ner ett brev från Rikspolisstyrelsen som innehöll en bild på honom och bilen. Han var misstänkt för fortkörning efter att ha passerat kameran i 77 km/h. Han hade två val, att kryssa i antingen rutan för medgivande eller rutan för erkännande av brott.

– Jag ringde direkt och blev kopplad till chefen. Han påstod att jag ljög, berättar Partti Matala för tidningen Norrländska Socialdemokraten.

Det finns en annan kamera, i motsatt riktning på 70-sträcka, inom samma område. Efter jämförelse med fartkamerornas olika bakgrunder friades Partti Matala från misstankarna till hastighetsöverträdelse. Han fick även en ursäkt från chefen på Rikspolisstyrelsen.

Sedan Partti Matalas felaktiga överträdelse den 9 juli har 381 bilister åkt fast av samma fartkamera. Alla dessa fall har nu avskrivits.

– Det är fel på kamerorna och de är avstängda tills vidare. Vägverket försöker nu att luska ut vad som är problemet, varför kameran på 90-sträckan är ställd på 76 km/h, säger Stig-Göran Gidlund, ställföreträdande chef vid Rikspolisstyrelsen, till tidningen.

Den andra ovan nämnda fartkameran inom ungefär samma område är placerad i motsatt färdriktning. Där råder det hastighetsbegränsning på 70 km/h, men den kameran har varit inställd på att fånga fortkörare som kör i 96 km/h eller mer. Alltså är det många som klarat sig undan böter för verklig fortkörning.

Frågan är hur många fartkameror runt om i vårt land som är felaktigt inställda? Och hur många av alla ditsatta fortkörare kollar verkligen upp vilken hastighet som råder på vägsträckan där kameran fångade dem?

Tips! Missa inte länkarna nedan. Mycket läsvärt!

Läs mer