Foto: AlexAntropov86

Fartkamera sprängd i Norrland

En fartkamera utanför Luleå hittades sprängd under nya årets första dag. Man misstänker att dynamit har använts.

På väg 97 vid Sunderby sjukhus utanför Luleå hittade Trafikverket under nyårsdagen en fartkamera som utsatts för sabotage. Det handlar om sabotage på en högre nivå än vanligt, fartkameran har nämligen blivit sprängd. Inte av någon kraftig nyårsraket utan man misstänker att dynamit har använts.

– Det måste ha varit en riktig smäll, man slarvar inte i Norrland. Gissningsvis har man använt dynamit för det är ett tungt system och det krävs något rejält för att skjuta iväg båda luckorna. Men det kan inte ha varit en fyrverkeripjäs. De måste ha fått in något i skåpet och en fyrverkeripjäs modell större går inte att få in. Explosionen har skett inifrån, säger Stefan Lindh, projektledare vid Trafikverket, till SVT Nyheter Norrbotten som även har en bild på kameran.

Att ersätta kameran kostar i runda slängar 400 000 kronor, ett belopp som de svenska skattebetalarna måste bistå med.

– Alla är med och betalar det här, även de som sprängt kameran, säger Stefan Lindh.

Denna fartkamera hittades på nyårsdagen totalförstörd genom en kraftig sprängning. Foto: Google Maps

Denna fartkamerasprängning i Norrland fick oss att tänka på fartkameran som en arg bilist eldade upp förra våren. Det visar sig att den uppeldade kameran stod i samma område (Sunderbyn), längs samma väg (97:an), bara knappt två kilometer från den sprängda kameran. Det kanske rör sig om en och samma sabotör, en så kallad kameraseriemördare.