Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Stoppade trafiken på E4

Fastklistrade klimataktivister dömda i domstol

I dag tillkännagavs domen. Solna tingsrätt dömer de tolv klimataktivister som stoppade trafiken på E4 i slutet av augusti för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. 

Det var morgonen den 29 augusti i år som tolv klimataktivister från grupperingen ”Återställ våtmarker” limmade fast sig på E4 i höjd med Haga norra i Solna strax norr i om Stockholm. Det ledde till kaos i rusningstrafiken och flertalet ambulanser blev stående, bland annat en så kallad prio 1-ambulans (utryckning när patienten har livshotande symtom eller vid olycksfall) på väg till närliggande Karolinska universitetssjukhuset.
Polisen fick till sist bort aktivisterna som åtalades för en rad olika brott.

I slutet av september inleddes rättegången mot aktivisterna vilket ledde till ytterligare en blockad av rusningstrafiken i landets huvudstad.
I dag meddelade Solna tingsrätt att samtliga tolv män och kvinnor, som är mellan 24 och 70 år gamla, döms för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Tingsrätten skriver att gärningarna har ett samlat straffvärde som uppgår till fyra månaders fängelse men att påföljderna för nio av dem bestämts till villkorlig dom och för tre av dem till skyddstillsyn. Två av dem döms även till 70 dagsböter.

Klimataktivisterna fortsätter

Trots domarna meddelar grupperingen att de inte ger upp och inte skräms av hotet om fängelse. Alldeles nyss klev två av de dömda aktivisterna ut på Centralbron i centrala Stockholm vilket visas på filmen nedan.

https://www.facebook.com/aterstallvatmarker/videos/3404662466525097