FCA kan ha förfalskat försäljningssiffror

FCA kan ha förfalskat försäljningssiffror för den amerikanska marknaden. Källor inifrån FCA säger till Automotive News Europe att tusentals av bilar har rapporterats som sålda, när de egentligen inte blivit det.

Mattias Skantze

Efter att högt uppsatta chefer i FCA beordrat en intern utredning i mitten på 2015 verkar det som att FCA-märken i USA har förfalskat försäljningssiffror. Mellan fem och sex tusen bilar har blivit rapporterade som sålda men har sedan inte levererats någonstans.

Reid Bigland, chef i USA för FCA ska enligt uppgifter satt stopp för de falska försäljningssiffrorna efter att den interna utredningen blev klar, men FCA:s VD Sergio Marchionne ska tydligen ha fått klagomål från återförsäljare av FCA:s bilar redan innan Bigland satte stopp för det, och ska därav ha vetat om att det hände.

En anledning till att siffrorna gjorts större än vad de egentligen var ska ha varit att det låg mycket press på de amerikanska återförsäljarna att öka sina försäljningar varje månad. Vid det här laget har FCA enligt dem själva ökat sin försäljning i USA under varje månad, 75 månader i streck. Inget annat bilmärke har ökat sin försäljning under så lång tid i USA, något som Sergio Marchionne tidigare i år menade berodde på att det fanns ett värde i det de sålde utan att det var för dyrt.

Jeep Renegade

Både SEC (Securities and Exchange Commission) och justitiedepartementet i USA utreder nu om FCA gjort någonting fel. Anledningen att FCA nu har federala utredningar på sig är troligtvis att de i januari blev anklagade för att ha betalat återförsäljare för att de skulle göra försäljningssiffrorna större än vad de egentligen var. FCA sa då att anklagelserna inte baserades på någonting. Det verkar som att det är dessa anklagelser som gjorde att federala utredningar mot FCA började.

Resultatet av de federala utredningarna är inte klara, men en öre detta anställd på SEC har kommenterat på det faktum att både SEC och justitiedepartementet är där, och menar att bara det faktumet betyder att det i alla fall finns misstankar baserade på någonting. Hade det inte gjort det menar han att endast SEC skulle hållit på med utredningen vid det här laget.