Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

FCA levererar tusentals nya bilar till Waymo

Fiat och Chrysler-koncernen, FCA, utökar samarbetet med Waymo, utvecklare av självkörande fordon. Det handlar om leverans av bilar av modell Chrysler Pacifica med hybriddrift.

Första leveransen av 100 fordon bekräftades i slutet av 2016 och ett år senare erbjöd man de boende i Phoenix en autonom taxitjänst. De hundra bilarna blev 500 och nu meddelar man att ytterligare ”tusentals” Pacific-bilar ska levereras med start senare i år.

Waymo har testverksamhet i 25 städer i USA, Atlanta är senast att ansluta. Nya tester ska göra tekniken duglig i tuffare väder, hittills har den passat bäst där det är torrt och soligt.

Waymo menar att deras bilar är redo för nivå 4, det vill säga att helt på egen hand kunna köra när föraren väljer det körläget och även agera själv vid nödsituationer. Waymo har som mål att nå nivå 5 – då behövs vare sig förare, ratt eller pedaler.

– För att utvecklas snabbt och effektivt behövs partners som både tänker i samma banor som en själv och är marknadsledande, säger Sergio Marchionne, vd för FCA.

– Med att erbjuda världens första flotta av självkörande taxibilar har vi förflyttat oss från forskning till handling, säger Waymos vd John Krafcik som även prisar bilmodellens flexibla och komfortabla interiör.

Waymo började sin verksamhet 2009 som ett Google-projekt och hade inledningsvis ett samarbete med Toyota. Deras arbete med att utveckla en egen bil lades ned 2017.