Fem miljoner för upphottad Austin Healey
En restomoddad Austin Healey 100 för över fem miljoner kronor, kan det vara något? Det tror i alla fall brittiska Caton som planerar att bygga en serie om 25 bilar.
När Austin Healey 100, eller ”Big Healey” som den kom att kallas, lanserades 1953 var den ett nedkok till själva essensen av vad som är en brittisk sportbil: öppen, tvåsitsig och lagom spartansk. Karosslinjerna var kurviga och kompakta, tekniken inte av senaste snitt. Ens då. Men den såg bra ut, och rörde sig med rimlig brådska.
Med tiden fick den en trogen följarskara och i dag är Austin Healey 100 och den efterföljande Austin Healey 3000, med sexcylindrig motor, eftertraktade som klassiker.
Faktiskt så eftertraktade att ett brittiskt företag nu tror sig kunna sälja 25 bilar för över fem miljoner kronor styck. Det är det Coventry-baserade Envisage Group, ett företag som specialiserat sig på att bygga prototyper åt de stora biltillverkarna, som nu lanserar det egna bilmärket Caton.
Catons första uppgift är att restaurera och uppdatera 25 exemplar av Austin Healey 100 av den allra tidigaste specifikationen, kallad BN1 som tillverkades 1953–1955.
Nu är det ingen vanlig renovering det är fråga om, utan också en ordentlig uppdatering av specifikationerna – restomod är på modet. Men allting ska ske med varsam hand så att originalkänslan inte går förlorad.
Det man tänker sig är att karosserna renoveras och förstärks något där man vet att det finns svaga punkter. Korrosionsskyddet ska också vara av ett rejälare snitt än vad man hade på 1950-talet. Men man gör inga förändringar som är så stora att bilens identitet går förlorad – den måste fortfarande kunna godkännas på sin originalregistrering.
Motorn, 2,7-litersfyran från originalbilen, skickas i väg på totalrenovering och får ny vevaxel, nya kolvar, vassare kamaxel och större förgasare. När den kommer tillbaka till Caton har motorn vuxit i volym till 2 954 kubikcentimeter och sägs lämna 185 hästkrafter – mer än dubbelt upp mot originalets 90 hästkrafter.
Helt ny är växellådan. I stället för originalets treväxlade låda med överväxel på de två högsta växlarna får Healey by Caton en modern, femväxlad låda där spaken inte står på sniskan som den gör i originalbilen. På köpet får man också ett mindre växellådshus, vilket man har utnyttjat genom att vara lite mer generös med kupéutrymmet. Kardantunneln är nu väsentligt mindre.
Interiören som sådan är ny, den med, även om utformningen känns igen. Stolarna är av klassiskt snitt, men detaljer som fickor i dörrsidorna och mätartavlor med Caton-loggan står ut.
Fjädrar och stötdämpare är nya, men man behåller den ursprungliga konfigurationen: dubbla triangellänkar med saxstötdämpare fram och en stel bakaxel upphängd i semielliptiska bladfjädrar. För att ge lite nyfunnen balans har man satt in nya krängningshämmare fram och bak.
Sedan piffar man till utsidan med bland annat nya strålkastare, en ny grill och en svängd vindruta. Överlag har man faktiskt putsat lite på karossformen och filat bort ett och annat karossveck. Stötfångarna kastar man på soptippen.
Och så var det det här med priset. Caton tar rundligt betalt för besväret, för en Healey by Caton får man slanta upp 474 000 pund, motsvarande knappt 5,9 miljoner kronor. Men då ingår åtminstone både moms och utgångsmaterial att bygga på: en Austin Healey 100, alltså.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se