Fem nya Alfa Romeo-modeller på gång

Enligt senaste uppgifterna ska Alfa Romeo ha en riktig modelloffensiv på ingång. Med god hjälp av Fiatkoncernens amerikanska adept, Chrysler, ska hela fem nya modeller vara på ingång.

Flera olika Internetkällor säger sig ha kunnat ta del av en läckt produktplan för italienska Alfa Romeo. Alfas modellprogram har minskat rejält senaste åren, till följd av nedläggningarna av Alfa Brera, Spider och nu senast mellanklassaren 159. Om de senaste uppgifterna stämmer kommer det snart bli bättring på den fronten – hela fem nya modeller sägs vara på ingång!

4C går i produktion

Först ut i kaskaden av nya Alfor blir produktionsversionen av Alfa Romeo 4C Concept som vi fick se redan i mars i år, en modell som riktar sig direkt mot rivalen från andra sidan Alperna – Porsche Cayman. Alfa Romeo 4C hade i konceptversion en tjänstevikt på endast 850 kg, tack vare ett specialbyggt kolfiberchassi från italienska motorsportfirman Dallara. Även om vikten kanske höjs en aning till den produktionsfärdiga bilen så kommer även den att få en riktigt låg tjänstevikt. Under huven ryktas en ny turbomatad 1,8-litersmaskin på hela 300 hästkrafter bosätta sig, som sedan länkas ihop med Alfas nya dubbelkopplingslåda TCT. Vad gäller bilens prestanda ska, om uppgifterna är korrekta, 0-100 km/h gå på strax över fem sekunder och toppfarten bli begränsad till 250 km/h. Premiär för produktionsklara Alfa Romeo 4C ska bli tidigt under år 2013.

Ny suvmodell baseras på Jeep Grand Cherokee

Nästa nya Alfa Romeo-modell sägs bli en suv, som likt koncernsyskonet Maserati Kubang ska baseras på Jeep Grand Cherokee. Tanken om en suv från Alfa Romeo är inte ny, redan 2003 presenterades en sådan som konceptbil under namnet Kamal. Sedan dess har tanken inte riktigt lagt sig och rykten har kommit med jämna mellanrum att modellen faktiskt är på gång. Först nu, med Fiat-koncernens övertagande av Chrysler och därmed även Jeep, har dock en färdig teknisk plattform för bilen dykt upp. Uppgifterna säger att den nya Alfa Romeo-suven, som förmodligen får behålla namnet Kamal från konceptet, kommer att byggas jämte syskonbilen Jeep Grand Cherokee i Detroit, USA. Under huven kommer vi också att hitta samma V6-diesel på 238 hästkrafter som vi känner från just Grand Cherokee, men Alfa ska få en sportigare chassisättning för att differentiera modellen tillräckligt (?) från den amerikanska grundplåten. Lansering blir även för denna under första halvan av 2013, och priset ska hamna en liten bit över det för Grand Cherokee. 

Till 2013 ska också en ansiktslyft version av Alfa Romeos småbil Mito se dagens ljus, och med det ska också en femdörrarsversion av småbilen (som hittills enbart funnits som tredörrars) presenteras.

159 får en efterträdare, och en ny Spider är på gång

Den tredje helt nya modellen, som ska lanseras tidigt 2014, blir den hett efterlängtade efterträdaren till Alfa Romeo 159, med det återupplivade namnet Giulia. Modellen skulle enligt ursprungsplanen lanserats redan nu, i samband med att 159:an gick ur tiden, men utvecklingen har dragit ut på tiden, och lanseringen skjutits upp flera gånger. Till våren 2014 ska det dock bli av, om dagens uppgifter stämmer och inga nya hinder och förseningar dyker upp. Modellen är riktad mot BMW 3-serie och Audi A4 och kommer självklart med FIatkoncernens senaste MultiAir-teknik. I övrigt lär motorprogrammet bestå av den 1,4 liter stora turbomotorn från Giulietta, med 118 eller 168 hästkrafter, dieslar på mellan 110 och 200 hästkrafter samt en toppmodell i form av Giulia Quadrifoglio Verde med 1,8-litersmotorn från Alfa Romeo 4C, med 300 hästkrafter.

Samma år som Giulia ska presenteras, 2014, kommer också en helt ny Alfa Romeo Spider. Den senaste Spider, baserad på Alfa Romeo Brera, lades ner tidigare i år och man blir således utan cabrioletmodell i programmet under några år. Nya Spider ska bli en lättviktskonstruktion med mycket aluminium och motoralternativen lär bli likartade som i Giulia, med undantag för de minsta motorerna. Uppgifterna är i övrigt sparsamma, men vi får säkerligen anledning att återkomma närmare lansering.

Ny "stor-Alfa" kan komma 2014

Någon riktig toppmodell i programmet har inte Alfa Romeo haft sedan 2007, när Alfa Romeo 166 lades ner. Till slutet av år 2014 kan dock en efterträdare komma att dyka upp. Kanske kan modellen komma att kallas 169, men uppgifterna är osäkra. Tanken är då att modellen ska dela bottenplatta med nästa generation av Chrysler 300C (eller, numera, Lancia Thema hos oss). Modellen kommer således att bli bakhjulsdriven och ha Chryslers 3,6-liters V6-bensinare under huven. Kanske kommer även en V6-diesel att ingå i modellprogrammet. För att på allvar kunna utmana de tyska mästarvagnarna BMW 5-serie, Mercedes E-klass och Audi A6 ska modellen bli både vacker att titta på, komfortabel och ha trevliga köregenskaper. Dessutom ryktas den komma med en åttaväxlad automatlåda. 

Om, eller hur mycket av, dessa uppgifter som stämmer återstår dock att se, men framtiden ser mer spännande ut än på länge för Alfa Romeo.