Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090304-saab-intressenter
090304-saab-intressenter
090304-saab-intressenter
090304-saab-intressenter

Fem Saab-intressenter i dagsläget – kineser förnekar intresse

Enligt det senaste har antalet intressenter för Saab krympt från åtta förra veckan till fem i dag. Samtidigt dementerar kineserna dagens tidigare rykte om deras intresse av det svenska företaget.

Det är bråda tider för Saab Automobile. De måste hitta en ny framtida ägare, och det kvickt.

– Den svenska regeringen vill veta hur den framtida ägandestrukturen ser ut och General Motors vill sälja Saab. Vi måste påskynda processen, säger Saab Automobilens vd Jan-Åke Jonsson, på plats på Genèvesalongen, till Automotive News Europe i dag.

Saab har som syfte att identifiera en ny ägare till företaget inom två månader.

– Det finns ungefär fem intressenter vi vill prata med. Det finns även ett par till som vi tänker titta närmare på. Inom en och en halv vecka borde vi kunna se vilka som är seriösa, säger Jan-Åke Jonsson utan att avslöja några namn.

Tidigare i dag har de båda kinesiska biltillverkarna Geely Automobile och Dongfeng Motor Group nämnts som heta spekulanter. Men detta avvisas bestämt av kineserna.

En chef på Geely säger att hans företag inte fört några som helst diskussioner kring Saab och att de inte har något intresse av att köpa en utländsk biltillverkare. Därmed sågar han även de rykten som dök upp i förrgår om att Geely i nästa vecka kan komma att lägga ett bud på Volvo Personvagnar.

En talesman för Dongfeng påpekar att hans arbetsgivare inte heller har för några diskussioner kring ett eventuellt bud på Saab. Han säger sig också vara ovetandes till något intresse för Saab över huvud taget.

Enligt Reuters ska spekulanterna i stället bestå av privata aktiehandelsföretag samt ”representanter för pensionerade svenska arbetstagare”. Nya spekulationer eller inte, det återstår att se. En sak är säker i alla fall, Saab och Volvo väcker dessa dagar mycket uppståndelse världen runt.

Läs mer