Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Petrolicious/Ted Gushue

Ferrari 250 funnen efter 30 år – i lägenhet

I över 30 år har den stått där, övergiven i en liten lägenhet i väntan på bättre tider. Och nu har de bättre tiderna kommit – bilen är återupptäckt och den nya ägaren ska renovera denna Ferrari 250 GT Coupé Pininfarina så den återfår sin forna glans.

Ett och annat ladugårdsfynd kan man ju råka höra om ibland – fina bilar som ställs undan i ladugårdar, glöms bort och sedan upptäcks många år senare. Men lägenhetsfynd? Det ordet relaterar man troligen mer till rimligt prissatta lägenheter, än till gamla Ferrari-bilar som hastigt och lustigt hittas i lägenheter.

Men det är faktiskt precis vad som har hänt. En Ferrari 250 GT Coupé Pininfarina har hittats mer eller mindre övergiven i en liten lägenhet i Hollywood i USA. 250 GT Coupé Pininfarina kom 1958 och är en av modellerna i Ferraris åtråvärda 250-serie. Endast 350 exemplar tillverkades, vilket gör detta fynd än mer spännande.

Bilen är nedplockad, men komplett med alla delar. Här V12-motorn på tre liter, som levererar 240 hästkrafter. Foto: Petrolicious/Ted Gushue

Petrolicious har pratat med bilens nyblivne ägare, som berättar om hur det gick till när bilen hittades. Bilen, som är komplett med alla delar, plockades nyligen ut från lägenheten – och nu den ska renoveras. Nedan följer delar av intervjun, som i sin helhet finns att läsa här

"Jag kom i kontakt med den här bilen via en av mina klienter. Jag hade hört rykten om att det skulle finnas en bil i en av hans lägenheter, men jag hade aldrig sett den själv, så jag visste inte alls vad det skulle vara för typ bil. Han pratade aldrig om den, inte förrän nyligen, då han till slut också lät mig se den."

"Jag trodde inte mina egna ögon när jag såg den – den stod bokstavligt talat i en lägenhet med bara ett sovrum i Hollywood. Han var en sådan person som samlade på allt och inte kunde göra sig av med något, så det blev bara stående. Och bilen var en av dessa saker, antar jag. Ägaren ville inte sälja, men till slut så tror jag att han helt enkelt bara ville gå vidare. Så efter mycket tjat fick jag nu till slut köpa den."

Foto: Petrolicious/Ted Gushue

"Mannen som jag köpte av var bilens andra ägare. Det finns massor av dokumentation kring bilen, som verkar vara byggd i slutet på 1959. Den är såld ny i Kalifornien till förste ägaren, som hade den till 1975. Den andra ägaren, vilken jag köpte av, verkar ha använt bilen i åtta år, för att sedan ha ställt undan den. Han ska ha börjat renovera den, men Hollywood på den tiden var en osäker plats enligt honom, så han ville ha en bättre plats att förvara den på."

"Han bestämde sig för att det bästa var att ta upp ett hål i ett av lägenhetshusen som han ägde, flytta in bilen och sedan bygga upp väggen igen – så att ingen skulle veta att det fanns någonting där. Och där har den stått sedan mitten av 1980-talet."