Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrick Ernzen (RM Sotheby’s)

Ferrari 250 GTO såldes till nytt rekordpris – 443 miljoner

Vi förstår om du skulle tveka inför att betala över 443 miljoner kronor för en bil – även om det skulle handla om en röd Ferrari. Men alla backar inte. Här är världens dyraste auktionsbil: en 1962 års Ferrari 250 GTO. 

Nog att Ferrari-bilar brukar kosta skjortan men nog låter 48,4 miljoner dollar, strax över 443 miljoner kronor, lite väl mycket. Det är i alla fall vad en Ferrari 250 GTO från 1962 klubbats för av RM Sotheby’s. I och med det är bilen den dyraste någonsin att säljas på en auktion. Med råge. Den näst dyraste, även det en Ferrari 250 GTO från 1962, var drygt 90 miljoner kronor billigare.

Klia dig på näsan och du har köpt en dyr bil. Foto: RM Sotheby’s

Bilen som nu sålts är den tredje i en serie av 36 och provkördes av Formel 1-världsmästaren Phil Hill inför Targa Florio-loppet 1962. Bilen körde senare hem det italienska GT-mästerskapet och ägdes bland annat av juveleraren Gianna Bulgari. Ferrarin ställde upp i ett tjugotal lopp och var aldrig inblandad i olyckor och kom alltid i mål.

1964 fick bilen den andra seriens kaross men motor och växellåda är de ursprungliga. Genom åren har bilen, med chassinummer 3413, haft en mängd ägare i såväl Italien, Storbritannien, Japan som USA.

Auktionsbilen med sin ursprungliga kaross. Foto: Courtesy of The Klemantaski Collection

I Klassiska Bilar nummer 7/0128 uppmärksammade vi bilen under vinjetten Auktionskammaren. I den kan du i varje nummer läsa om vad som händer på den internationella bilauktionsmarknaden.