Ferrari 296 GTB – tre snabba från provkörningen
Linus Pröjtz har lämnat familjebussar för att fokusera på något mindre praktiskt, men en desto roligare grej när högerfoten får bestämma. Han är och kör Ferraris nya modell 296 GTB.
Tittar man på en tidslinje som illustrerar Ferraris modeller ser man en tydlig förändring, nämligen att antalet modeller som lever parallellt med varandra är så många gånger fler i dag är för bara 10-15 år sedan. I dag listar Ferrari inte mindre än tolv olika modeller i sin online-konfigurator.
Nyast i floran är 296 GTB som Linus Pröjtz nu är och kör på bana nere i södra Europa. Vi ringer honom för lite första intryck av Maranellos nya supersportbil.
Hej Linus, var befinner du dig?
– På Circuito Monteblanco strax väster om Sevilla i Spanien. Intrycken är många, men tråkigt nog får jag inte säga ett jota om hur bilens upplevs, inte ens hur den låter. Först i kommande nummer av tidningen (och då även här på webben, reds anm).
Äsch, det är som vanligt då. Men men, berättar vad du kan säga om 296 GTB.
– Först och främst är den snyggare i verkligheten än på bild, formerna blir mer påtagliga och detaljerna som Ferrari inspirerats av hos 250 LM, som visades i Paris hösten 1963, uppträder på ett annat vis. Bakskärmarna och luftintagen på dessa lite typiska för 250 LM.
Vad kan du berätta mer, något om motorn kanske?
– Ja, där har vi ju en stor nyhet. Motorn är ingen V8, en klass som Ferrari annars dominerar med tanke på alla priser som deras 3,9-litersåtta mottagit genom åren. I 296 GTB har man satsat på en ny, sexcylindrig motor där cylinderbankarna bildar ett V med 120 graders vinkel. Det är downsizing som gäller även i Maranello.
– Men bensinmotorn agerar inte på egen hand, den har nämligen hjälp av en elmotor på 167 hästkrafter. Tillsammans snackar vi om 830 hästkrafter. 663 hästkrafter står V6:an för, det är mycket ur 2,9 liter, som förvisso har turboladdning.
– 296 GTB är alltså en laddhybrid. Den har ett batteri på 7,45 kWh som tilllåter uppemot 2,5 mils körning på enbart el. Vid laddning med kabel tillåts laddeffekt på maximalt cirka 3,6 kW.
Får du säga vad den kostar?
– Jodå, priset är inte riktigt en del av upplevelsen. Baspriset i Sverige är 286 449 euro vilket motsvarar knappt 3,04 miljoner kronor. Leveranserna ska påbörjas om ungefär två månader.
Missa nu inte hela provkörningsrapporten som du kan få antingen analogt eller digitalt, eller båda formaten. Valmöjligheterna är många, ta en titt här!
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se