Ferrari 412 P Berlinetta kan bli en av världens dyraste
Om några veckor ska en unik Ferrari från 1967 gå under klubban. Den tidigare tävlingsbilen, som numera får köra på vanliga vägar, tros byta ägare för flera hundra miljoner kronor.
Det finns bilar som kostar en slant och det finns bilar som kostar betydligt mer än så. Inte sällan är det Ferrari-modeller som betingar de högsta priserna vid försäljningar och framför allt är det 250 GTO som leder till störst transaktioner mellan bankkonton. För fem år sedan såldes en 1962 års modell för nästan en halv miljard kronor vilket var världsrekord då. För ett par år sedan såldes ännu en 250 GTO, denna gång en av årsmodell 1963, för över 700 miljoner kronor. Dessa summor står sig dock släta i jämförelse med de 1,4 miljarder kronor som krävdes för att en Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé skulle byta ägare förra året.
Den sällsynta Ferrari som nu ska säljas på auktion, närmare bestämt via Bonhams i augusti, kommer inte att nå upp till de mest extrema nivåerna men experter tippar ändå att den kan komma att säljas för 35-40 miljoner dollar vilket i skrivande stund motsvarar 364-416 miljoner kronor. Slår experternas tips in betyder det att bilen slår sig in på topp fem-listan över världens dyraste bilar.
Bilen det rör sig om är en Ferrari 412 P Berlinetta från 1967, en av endast fyra stycken tillverkade. Modellen är baserad på 330 P3, ibland benämnd som världens vackraste bil, från 1966 års säsong men med kaross, hjulupphängning och hjul från 330 P4. Båda två – P3 samt P4 – var framgångsrika tävlingsbilar. Mittmonterat sitter en V12-motor på 4,0 liter från 1966, men det årets bränsleinsprutning är ersatt med sex Weber-förgasare.
Samtliga fyra bilar kördes under 1967 års säsong av privatteam varav just det exemplar som ska auktioneras ut i samband med Monterey Car Week i Kalifornien ingick i Maranello Concessionaries uppställning. Under nämnda teams flagg vann den inga tävlingar men kom trea i 1000-kilometersloppet på Spa och låg – med brittiska förarna Richard Attwood och Piers Courage – bra till i 24-timmars på Le Mans 1967 innan oljepumpen lade av och loppet bröts efter 15 timmars körning och 208 varv.
Under 1968 års säsong bytte bilen ägare och med britten David Piper bakom ratten vann bilen nämnda års Kanonloppet (kallas ofta även för Sveriges Grand Prix) på Gelleråsen i Karlskoga. Tvåa i samma lopp kom ingen mindre än Joakim Bonnier, en av Sveriges främsta racingstjärnor genom tiderna – som dessutom har kopplingar till ovan nämnda Maranello Concessionaries då han tävlade för dem under 1964 och 1965 tillsammans med bland andra Graham Hill.
David Piper, som tidigare i sin karriär körde några enstaka Formel 1-tävlingar, är i dag kanske mest känd för den stora krasch som inträffade i samband med inspelningen av storfilmen Le Mans där Steve McQueen har huvudrollen. Förutom att en Porsche 917K blev förstörd tvingades Piper amputera en bit av sitt ena ben.
Åren därefter modifierades bilen, som bär på chassi- och motornummer 0854, på olika sätt, bland annat gjordes karossen om, den lackerades i nya kulörer och övergick i slutet av 1969 till amerikansk ägo. Där har den, med fler olika ägare, blivit kvar fram till i dag och nuvarande ägare har sett till att restaurera den till exakt originalutförande, det vill säga så som 412 P såg ut i samband med racingteamet Maranello Concessionaires ägande under 1967 års säsong. Under de nio åren av återställande har ägaren dessutom passat på att göra bilen gatlegal. Den får alltså framföras på vanliga vägar utanför racerbanorna.
https://youtu.be/L3dHqtmJWIs?t=11I klippet ovan ser vi just denna Ferrari 412 P under Monterey Car Week för åtta år sedan. Vill du se ännu mer av bilen kan du klicka dig fram till Bonhams auktionssida, därefter kan du via länken nedan njuta av vår provkörning av Ferrari 250 GT SWB från 1961 eller någon av våra andra provkörningar av klassiska Ferrari-modeller, eller varför inte vår extrema duell mellan Ferrari F40 och Ferrari 288 GTO.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se