100427-ferrari-599xx-ringen

Ferrari 599XX sätter nytt rekord runt Ringen

Sportbilstillverkarna sätter uppenbarligen fortfarande stort värde i att vara snabbast runt Nürburgring. Nu gör Ferrari anspråk på förstaplatsen och uppger att 599XX är den snabbaste standardbilen någonsin och först med att komma under sju minuter.

 Ferrari 599XX har satt nytt rekord på legendariska Nürburgring. Det meddelandet kom från Ferrari häromdagen. Därmed kan tvisten om vad som är en standardbil återigen blossa upp. Ferrari anser nämligen att deras extremversion av 599 GTB är den snabbaste standardbilen någonsin runt Nürburgring. Ferrari hävdar att det är första gången en standardbil har kört varvet på under sju minuter.

Med Ferraris testförare Raffaele de Simone bakom spakarna klockades 599XX för en tid på 6 minuter och 58 sekunder. Ferraris påstående är inte helt okontroversiellt. 599XX är efterföljaren till Enzo-baserade FXX och är inget annat än en rullande testbänk. Endast 29 bilar ska byggas och ingen kommer att köras i vanlig trafik utan bara köras av särskilt utvalda Ferrari-kunder. Effekten i V12-motorn har pumpats upp till 700 hästkrafter och priset är satt till cirka 13 miljoner kronor. 599XX är också den första bilen som använder sig av Actiflow, vilket är Ferraris namn på ett system med aktiv aerodynamik. Systemet ändrar luftflödet runt bilen beroende på förhållanden. I cirka 300 km/h är marktrycket 630 kilo.

Frågan, som Ferrari redan verkar ha svarat på, är om 599XX är närmare en standardbil än Radical SR8LM som körde ett varv runt Ringen på 6 minuter och 48 sekunder i fjol.

https://youtu.be/FJj8atDGBzk?height=347&width=575

Läs mer