Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ferrari

Ferrari 812 Competizione – lättare, halare och starkare än Superfast

Ingen tyckte väl att Ferrari 812 Superfast var för långsam. Nu har Ferrari filat fram en ännu vassare specialversion i alla fall.

För blott ett par veckor sedan lät Ferrari ana att man hade en riktigt ilsken variant på gång av den redan ganska hetlevrade 812 Superfast. Nu har specialversionen begått sin premiär som Ferrari 812 Competizione och även om det inte alls är fråga om en tävlingsbil – ”competizione” betyder just tävling på italienska – har fokus legat på att få den redan ganska pigga bilen att röra sig ännu kvickare. 

Om man vill kan man dessutom få rufs i håret. Competizione kommer nämligen även i öppen version, med tillnamnet ”A” för aperta, alltså öppen på italienska. 

Oavsett takvalet har Ferrari filat högt och lågt på 812. Motorn har vässats med nya kolvar, vevstakar av titan och en lättare vevaxel som ska tåla det ökade maxvarvtalet. Motorn river nämligen iväg hela vägen upp till varvtalsstoppet på 9 500 varv per minut. Med hjälp av förbättrade flödesvägar i insug och avgas liksom sänkt intern friktion har man hittat 30 extra hästkrafter. Competizione-motorn levererar därmed 830 hästkrafter vid 9 250 varv per minut och 692 newtonmeter i vridmoment vid 7 000 varv per minut.

https://youtu.be/4j5PDz77RDo

Drivningen sker genom samma sjuväxlade dubbelkopplingslåda som i ”vanliga” Superfast, men genom att man har programmerat om mjukvaran för att tillåta lite hårdare växlingar sparar med fem procent av växlingstiden. 

Även på utsidan har det hänt saker. En diffusor där bak använder avgaserna för att dra ut luften från bilens undersida och därmed öka marktrycket. Hela den främre delen av undersidan har också gjorts om, med en effektivare splitter. Även kolfibersjoket som ersatt bakrutan på coupéversionen har begåvats med virvelgeneratorer för att effektivisera luftflödet. Den öppna versionen får i stället nöja sig med ett vingliknande element på störtbågen.

1 AV 8
Foto: Ferrari
2 AV 8
Foto: Ferrari
3 AV 8
Foto: Ferrari
4 AV 8
Foto: Ferrari
5 AV 8
Foto: Ferrari
6 AV 8
Foto: Ferrari
7 AV 8
Foto: Ferrari
8 AV 8
Foto: Ferrari

Sedan har man stuvat in större kylare till motorn, bromsok med inbyggda luftkanaler för förbättrad kylning och krängt på klistrigare Michelin-däck på fälgarna. 

Mest iögonenfallande kanske ändå den stora vingen på motorhuven är. Den finns där för att evakuera ut varm luft från motorutrymmet, men också för att se lite snitsig ut. Ferrari säger själva att den ger ett ”renare och mer skulpturalt” utseende, jämfört med vanliga slitsar eller luftutsläpp.

1 AV 6
Foto: Ferrari
2 AV 6
Foto: Ferrari
3 AV 6
Foto: Ferrari
4 AV 6
Foto: Ferrari
5 AV 6
Foto: Ferrari
6 AV 6
Foto: Ferrari

Allt det här har resulterat i en bil som är 40 kilo lättare än utgångsmaterialet. Accelerationen 0-100 km/h går på 2,85 sekunder och sedan tar fartökningen inte slut förrän någonstans norr om 340 km/h. 

Vad Ferrari inte säger någonting om är hur många 812 Competizione som kommer att tillverkas, bara att upplagan är begränsad. Inte heller nämner man något pris, men det är väl som vanligt, att om man måste fråga...