Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081007-california-slut
081007-california-slut
081007-california-slut
081007-california-slut

Ferrari California slutsåld till 2011

Ferrari känner verkligen inte av någon global finanskris. Faktum är att man väntar sig att sätta nytt försäljningsrekord i år och italienarnas senaste modell – California – är slutsåld ända till år 2011.

Någon global finanskris märks inte av hos Ferrari. Sport- och lyxbilarna brukar visserligen stå sig relativt bra när det stormar ekonomiskt i världen, men att Ferrari väntar sig att sätta nytt försäljningsrekord i år får anses imponerande. Ferrari-chefen Luca Cordero di Montezemolo säger till Automotive News Europe att försäljningen ökar på alla håll i världen och man väntar sig ett årsresultat som är bättre än någonsin tidigare.

Och då är ändå inte nya California inräknad. Pinfärsk i Ferrari-familjen är nya California – Ferraris första bil med ett fällbart plåttak. I Europa startar försäljningen i januari nästa år, med en prislapp på 1,7 miljoner kronor. Montezemolo säger till Automotive News Europe att hela 2009 och 2010 årsproduktioner är uppbokade redan nu. Vill man ha en California får man således vänta ett bra tag. Enligt Montezemolo gör California även sitt jobb som inkörsport till Ferrari. 60 procent av California-köparna har aldrig köpt en Ferrari tidigare.

Trots det höga trycket på California tänker Ferrari inte höja produktionen. De tidigare planerna på 2 800 bilar år 2009 och 3 000 bilar året efter ligger fast. I en värld där de flesta biltillverkare kämpar för att inte tillverka för många bilar väljer alltså Ferrari att inte höja produktionen, trots att efterfrågan räcker och blir över.

Läs mer