Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ferrari California T
Ferrari California T
Ferrari California T
Ferrari California T

Ferrari California T officiell – laddad med turbo

Ferraris populära plåttakscabriolet California kommer i nytt utförande och får tillägget T i namnet, T som i turbo. Nu är det 560 hästkrafter och 755 newtonmeter som gäller, betydligt mer än tidigare.

Nu får Ferraris effektsvagaste modell sedan 2008 – California – en välbehövlig vitamininjektion. 2012 pumpades effekt och vridmoment upp från 460 hästkrafter och 495 newtonmeter till 490 hästkrafter och 505 newtonmeter. Detta i en V8 på 4,3 liter.

När nu Ferrari California T presenteras är det återigen en direktinsprutad V8 som är placerad strax bakom framaxeln, men i stället för 4,3 liter är det 3,9 liter i slagvolym. Anledningen till den mindre volymen är tillskottet av ett turboaggregat. Och det är stort. Ferrari har i modern tid som regel tagit avstånd från turboladdning. Turbolagg i en Ferrari, usch – tänker du garanterat. Nja, Ferrari poängterar att deras turbomaskin i princip saknar lagg. Den ska ha mer eller mindre omedelbar respons och en vridmomentkurva som ökar konstant över hela varvtalsregistret, precis som hos en vanlig sugmotor. Detta har åstadkommits med hjälp av Variable Boost Management.

 Tillkomsten av turbo gör gott för effektsiffrorna. 490 hästkrafter har blivit 560 och 505 newtonmeter har blivit maffiga 755. En rejäl ökning med andra ord. Man plockar ut 144 hästkrafter per liter (inte 145 som Ferrari avrundat det till) i stället för 114 i gamla California. Maxeffekten uppnås vid 7500 r/min och maxvridet vid 4750 r/min.

 Vid uppdateringen 2012 kom California under fyra sekunder för första gången. Men med nya turbomotorn förvandlas nu 3,8 sekunder till 3,6 sekunder när man accelererar 0-100 km/h. Därmed är California inte längre Ferraris accelerationslångsammaste modell längre, den titeln får Ferrari FF i stället skämmas för (3,7 sekunder).

 Ferrari California T toppar 316 km/h, plus fyra jämfört med sugmotorvarianten.

Men allt är inte effekt, accelerationssiffror och – som Ferrari formulerar det – ”det mest uppmuntrande soundtrack en turbo någonsin har bjudit på”. Mindre motor i kombination med turbokraft och bränsle- och effektoptimeringssystemet HELE (fanns tidigare) har även gjort gott för förbrukningen och därmed också minskat påverkan på människor och natur i omgivningen. 1,05 liter per mil vid blandad körning vill Ferrari California T ha, en säkning med med 15 procent jämfört med turbolösa California som drog 1,31 liter per mil. Koldioxidutsläppen verkar de däremot ha fått ordning på – nivåerna har sänkts från 299 till 250 gram per kilometer.

Ferrari California T har dessutom vuxit en aning i samband med det nya mer graciösa utseendet. 457 centimeter på längden är sju millimeter längre än tidigare, 191 centimeter på bredden är åtta millimeter bredare och 132,2 centimeter på höjden är 1,4 centimeter högre. Notera de fura ändrören, de har nu placerats horisontellt bredvid varandra och inte staplade på varandra som tidigare. Äntligen får man väl lov att säga?

Världspremiär är det på bilsalongen i Genève om drygt två veckor (början av mars) och vid lanseringen senare i år är det två färger som gäller: röda Rosso California och blåa Blu California. Vilken färg blir det på din California T?

https://youtu.be/oxT40GOtL3s?width=575&height=353