Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adriano Raeli

Ferrari F80 är en ren drömbil med galen prestanda

En italiensk designer har visualiserat hur en framtida efterträdare till LaFerrari skulle kunna se ut. Möt drömbilen Ferrari F80 Concept som ”har” helt sinnessjuka prestandasiffror.

Tidigt på våren 2013 presenterade Ferrari efterträdaren till Enzo som i sin tur var en form av efterträdare till F50. Vi talar naturligtvis om LaFerrari, det vassaste Ferrari någonsin byggt för körning på gatan. LaFerrari är inte bara dyr med sina dryga 11 miljoner kronor i inköpspris, den är snabb också. Vad sägs om toppfart på över 350 km/h och 0-300 km/h på under 15 sekunder (0-100 och 0-200 km/h går på under tre respektive sju sekunder). Dessutom är bilen i sammanhanget en lättviktare med sina 1 255 kilo. V12-motorn i kombination med två elmotorer pressar ur sig 963 hästkrafter, något som ger oss en vikt/effektsiffra på 1,3 kilo per hästkrafter.

LaFerrari, som ska tillverkas i 499 exemplar, kommer någon gång i framtiden att avlösas, dock oklart när. Om 8-10 år tippar vi. Men hur kommer en efterträdare att se ut? Det vet vi så klart inte men vi får i dag ett litet tips på vad vi kanske har att vänta oss tack vare italienska, oberoende designern Adriano Raeli som har knåpat ihop F80 Concept. Modellbeteckningen är ingen slump. Efter F50 kom Enzo och LaFerrari, som i princip skulle kunna ha benämnts F60 och F70, så F80 känns naturligt.

Adriano Raeli berättar att F80 skulle kunna ha en dubbelturbomatad V8 på 900 hästkrafter som, precis som hos LaFerrari, får hjälp från elmotorer. I F80:s fall ger det ytterligare 300 hästkrafter. Så totalt 1 200 hästkrafter har designerns drömbil.

Då den enligt italienaren endast väger 800 kilo (i framtiden har man kommit långt när det gäller viktbesparing) ger det en bil med galen prestanda. 0-100 km/h på 2,2 sekunder och toppfart beräknad till 500 km/h.

Utseendet är minst sagt extremt. Som inspirationskälla har Adriano Raeli använt sig av NGAD, ett projekt som sjösattes 2008 för att ta fram nästa generations stridsflygplan. NGAD står för övrigt för Next Generation Air Dominance.

Nå, vad tycker du om Ferrari F80 Concept? För futuristisk eller är det precis så här LaFerraris efterträdare ska se ut enligt dig?