Ferrari FXX K Evo är italienarnas nya monster

Ferrari har presenterat en ny värsting i form av FXX K Evo som producerar 23 procent mer downforce än sin föregångare. Den italienska tillverkarens mest rika och trogna kunder kommer nu flyga fram snabbare på banan.

För tre år sedan presenterades specialversionen Ferrari FFX K, en banversion av supersportbilen LaFerrari. Nu har en specialversion av specialversionen presenterats i form av FXX K Evo i samband med eventet Finali Mondial på Mugello. 

FXX K Evo är precis som FXX K inte anpassad för att köras på allmän väg utan betraktas mer som en testbänk för ny teknik och som bara en särskilt utvald skara av kunder som får chansen att köra den. 

Aerodynamiken har förbättrats för att nu kunna producera 640 kilogram av marktryck vid 200 km/h och över 830 kilo vid maxhastigheten. Detta innebär att FXX K Evo har 23 procent mer downforce än FXX K och hela 75 procent mer än LaFerrari som den i grunden bygger på. Dessutom så har Ferrari gjort några få modifieringar i fjädringen för att kunna klara av det högre marktrycket.

För att nå dessa siffror har Ferrari behövt designa om vingen som nu är en "komplett" vinge med två fenor på vardera sida och en central fena likt den som årets F1-bilar har. Vingen samarbetar, likt i den förra varianten, tillsammans med en spoiler för att öka marktrycket.

Trots alla dessa exteriöra förändringar så har FXX K Evo blivit lättare meddelar Ferrari, utan att specificera hur stor viktminskningen är.

Motorn är samma V12:a som sitter i FXX K och tillsammans med elmotorn levererar hela FXX K Evo hela 1050 hästkrafter och 860 newtonmeter.

Interiört har en större skärm, 6,5 tum, installerats i mittkonsolen som visar bilder från bakkameran men också telemetriuppgifter och status för KERS-systemet.