Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari FXX klubbad för 26,5 miljoner kronor

Kommer du ihåg Ferrari FXX? Supersportbilen från 2006 baserad på en annan supersportbil: Ferrari Enzo. Nu är en av dessa unika bilar såld på auktion för rekordbelopp – och med inte ens tio mil på mätaren.

Motsvarande 26 512 000 kronor landade slutbudet på när Artcurial ropade ut en av de 38 tillverkade bilarna av modell Ferrari FXX. Med det blev den näst dyrast under auktionsfirmans evenemang på bilsalongen Rétromobile i Paris. Dyrast blev en Bugatti Type 57C Coupé Atalante från 1938 som gick för motsvarande 28 784 000 kronor.

Slutpriset är förvisso rekord för modellen FXX, som baseras på modellen Enzo,  men Artcurial hade kalkylerat med ett slutbud på upp mot 3,2 miljoner euro, alltså över 31,5 miljoner kronor.

Trenden med skenade priser på udda Ferraribilar har i viss mån mattats av och även om 26,5 miljoner kronor låter mycket så ska man ha i åtanke att FXX kostade 18 miljoner kronor som ny. I samband med lanseringen ryktades det dessutom om att utvalda köpare fått erbjudande att sälja sina bilar för 45 miljoner kronor.

Och när vi ändå är inne på begreppet ny: den inropade bilen har inte ens rullat 10 mil och dess sjätte växel är aldrig använd. Fastän Ferrari hade som mål att sälja bilarna till aktiva förare valde bilens (chassi nummer ZFFHX62X000145764) första ägaren att rulla den åt sidan hemma i Tyskland och inte delta i specialevenemangen för köparna.

Bilen kom senare att säljas till en samlare Sydkorea för att 2013 återvända till Tyskland för att följande år säljas på nytt. Den nye ägaren är såldes nummer fem i ordningen.

Bilen har under senare år hållits i körbart skick och med bilen ingick tre lådor (se bildgalleriet nedan) med tillbehör som omönstrade tävlingsdäck, överdragsklädsel, reservdelar och en anordning för tankning vid racingbanor.

En av FXX-bilarna rullade faktiskt i Sverige vid introduktionen och vi på Teknikens Värld var givetvis på plats den där dagen på skånska Sturup Raceway.

Totalt såldes det bilar för 31 815 566 euro (strax över 315,4 miljoner kronor) under Artcurials auktion på Rétromobile i år att jämföra med 32 134 155 euro (cirka 318,8 miljoner kronor) förra året.