Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari GTC4Lusso officiell – tar över efter FF

När Ferrari låter FF somna in för att ersättas av en ”ny” modell, passar man på att damma av en gammal fin beteckning – GTC4. Här är Ferrari GTC4Lusso med ännu mer muskler i V12:an och kraftigt uppdaterad interiör. Även utsidan bjuder på en hel del nyheter.

På Genèvesalongen våren 2011 var det många som tappade hakorna (vissa har ännu inte plockat upp dem) när Ferrari presenterade modellen FF. Den italienska sportbilstillverkaren hade nämligen gett sig in i det snåriga halvkombisegmentet, om än i exklusivt Shooting Brake-utförande, och för första gången någonsin var en Ferrari dessutom fyrhjulsdriven.

När Ferrari på årets Genèvesalong nu visar upp FF i uppdaterat utförande är det sannolikt inte lika många hakor som tappas. Maranellos fyrsitsiga kärra med rum för 450 liter bagage innehåller förvisso en lång rad olika förändringar till det bättre, men det är modellnamnet som sticker ut mest. FF har ersatts med GTC4Lusso.

Senast GTC4 användes var på 365 GTC/4 som tillverkades i 505 exemplar under ett par år i början av 1970-talet. På den tiden stod 4:an för antalet överliggande kamaxlar, i dag står siffran för att bilen är fyrsitsig (skulle kunna ha stått för att den är fyrhjulsdriven, men så är det alltså inte). GTC-beteckningen är också en flirt med andra klassiker, framför allt 330 GTC från 1963.

Andra halvan av beteckningen, Lusso, kommer från en annan, lite lyxigare bil från 1963, nämligen 250 GT Lusso. Lusso är för övrigt det italienska ordet för lyx. FF-efterträdaren GTC4Lusso ska därmed ses som Ferraris lyxigaste modell.

Det är alltså en facelift vi får se här, men förändringarna är så pass kraftiga att man nästan kan tala om en helt ny modell. Grundformerna är desamma som hos FF, men med bland annat ny front med bredare grill, nyformad huv, nya strålkastare, nytillkomna gälar på framskärmarna, nya plåtveck och karosskärningar, ny form på sidorutorna och kraftigt förändrad bak med dubbelt så många bakljus (fyra runda i stället för två) samt takvinge och ny bakdiffusor är det väldigt mycket som är nytt.

Italienarna har arbetat mycket mer bilens aerodynamik och luftmotståndskoefficienten hos GTC4Lusso sägs vara betydligt lägre än hos FF. Vi kan misstänka att förbrukningen hos nykomlingen är lägre än hos sin föregångare, trots att motorn levererar mer än tidigare.

Torrvikten ligger på 1 790 kilo, samma som hos FF, men GTC4Lusso är aningen större än sin föregångare. Med 492,2 centimeter på längden är den 15 millimeter längre och med 198 centimeter på bredden är den 27 millimeter bredare. På höjden har den vuxit med fyra millimeter till 138,3 centimeter.

Viktfördelningen är även den precis som tidigare, det vill säga 47 procent fram och 53 procent bak.

Motorn består fortfarande av tolv cylindrar i en V-formation. 6,3 liter, eller 6 262 kubikcentimeter, är exakt samma som tidigare. Men i stället för 660 hästkrafter levererar maskinen i GTC4Lusso 690 hästkrafter. Samtidigt har maxvridet ökat från 683 till 697 newtonmeter. Max effekt uppnås vid 8 000 r/min, precis som tidigare, medan maxvridet finns vid 5 750 r/min (tidigare 6 000). 80 procent finns dock tillgängligt redan från 1 750 r/min.

Motorns kraft når alltså alla fyra hjulen enligt Ferraris 4RM-fyrhjulsdriftsteknik, men med vissa förändringar. Numera heter systemet 4RM-S där S:et står för bakhjulsstyrning. Tillsammans med Slip Slide Control version 4.0 som numera innehåller en elektronisk differentialbroms samt elektroniska stötdämpare. Ferrari utlovar extraordinärt grepp och hantering även på de mest hala snöbetäcka vägarna.

Trots samma vikt som tidigare har bilen blivit snabbare, tack vare 30 nya hästkrafter och 2,6 kg/hk i stället för 2,7 som tidigare. 0-100 km/h går på 3,4 sekunder, en kapning med 0,3 sekunder om man jämför med FF.

Interiört har Ferraris formgivare och ingenjörer gjort det betydligt modernare. Flera detaljer och grunddrag är desamma som tidigare, bland annat ratten och till viss del mittkonsolen, men i övrigt känns det nytt. Tre runda ventilationsutblås mitt på instrumentbrädan har blivit två för att låta en ny, större pekskärm på 10,25 tum ta plats under dessa. Ytterligare en skärm är läckert placerad framför främre passagerarstolen. Den skärmen, som även finns som tillval till 488 GTB (provkörning på länken), ger passageraren viktig och häftig information så som växel, varvtal, hastighet och g-krafter.