Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari har tagit patent på fyrcylindrig motor

Ferrari har lämnat in en patentansökan för en fyrcylindrig motor med el-turbo som ska kunna avge ett sportigare ljud. 

Det är Autoguide som har fått händerna på ett patent som skickades in till Europeiska Patentverket (EPO) av Ferrari. Man skulle kunna tro att det rör sig om en stor, vrålande motor – men icke.

Ritningen som det italienska företaget har tagit i patent visar en fyrcylindrig motor med en el-driven turbo. Det vi kan se är att avgaserna driver en turbin som sedan driver en generator som förser kompressorn med el, som även kan lagra elen, vilket leder till att turbon kan få en skjuts om det så behövs. Inte mycket ny teknik att behöva ta ett patent på kanske.

Det som Ferrari däremot vill skydda är att den eldrivna turbon kan automatiskt ställas in för att skapa ett sportigare ljud, och Ferrari kan ju detta med underbart motorljud. En mikrofon i kupén övervakar ljudet och en kontrollenhet avgör sedan vilket som är det optimala ljudet och kan ställa in turbon efter detta.

Om vi får se denna motor i en Ferrari  i framtiden återstår att se. Den kan även hamna i en Alfa Romeo eller Maserati istället.