Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari hedrar racinglegender i Paris

Ferrari fyller 70 år. Hur firar man det på bästa sätt? Med specialmodeller såklart! Under bilsalongen i Paris presenterar man fem nya specialmodeller som alla är inspirerade av varsin legend från banan.

Tidigare i år fick vi reda på att Ferrari tänkte lansera 350 specialmodeller för att fira sitt 70-årsjubileum. Man har valt ut 70 ikoniska modeller ur märkets historia och sedan gjort 70 individuella designer baserade på dessa bilar. Varje design kommer sedan att sättas på en av varje nuvarande Ferrari-modell, det vill säga California T, 488 GTB, 488 GTB Spider, F12 Berlinetta och GTC4Lusso.

På bilsalongen i Paris visar nu Ferrari upp fem av specialmodellerna. Bilarna som visas upp här bygger på fyra av Ferraris modeller. 488 GTB, California T och F12 Berlinetta visas med varsin specialversion medan 488 Spider visas med två. Bilarna har fått speciella färgsättningar för att hedra olika sorters racinglegender ur Ferraris historia. De fem bilarna som visas upp på salongen ser ni här nedanför.

Stirling Moss är den första som hedras genom en F12 Berlinetta färgsatt som den 250 GTO Berlinetta SWB som han körde när han vann 1961 års Tourist Trophy. Det innebär en mörkblå färg med en vit rand över motorhuven och en nummerplatta på sidan.

Michael Schumacher hedras genom en rödfärgad Ferrari 488 GTB med vita fartränder över taket och längs sidorna. Bilen hedrar den formel 1-bil som Schumacher vann världsmästerskapet med år 2003.

Nästa att hedras av Ferrari är Steve McQueen genom en brun California T. Bilen har samma färg på exteriören och interiören som den 250 GT Berlinetta Lusso som McQueen år 1963 fick av sin fru.

Ett helt racingteam hedras genom en speciell Ferrari 488 Spider. Nämligen British David Piper Racing Team som vann nio timmar av Kyalami två år i rad under 1965 och 1966. Bilen har samma gröna färgläggning som tävlingsbilen från 50 år sedan.

Den sista specialmodellen är även den en 488 Spider. Denna är dock för att hedra Pininfarinas Ferrari 375 MM från 1953. Modellen är målad i vitt med smala mörkblå fartränder.

Specialmodellerna som visas upp på salongen kommer efter att salongen är slut att ge sig ut på en resa genom 60 länder för att fira märkets födelsedag. Resan kommer ta plats under ett år.