Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100304-ferrari-hybrid
100304-ferrari-hybrid
100304-ferrari-hybrid
100304-ferrari-hybrid Foto: 2010 © Ferrari S.p.A.

Ferrari HY-KERS – med grönt samvete

Den gröna smittan sprider sig och har nu drabbat Ferrari. På Genèves mässgolv finns världens första hybrid-Ferrari att beskåda. Basen utgörs av en 599 GTB och V12-motorn finns kvar men en elmotor har tillkommit och namnet har bytts till HY-KERS.

Ferrari+hybrid=sant. Ekvationen hade varit omöjlig bara för några år sedan men nu är tiderna andra och även Ferrari har börjat snegla åt elmotorernas håll. Det ska sägas direkt att Ferrari HY-KERS som ställs ut i Genève är en vettura laboratorio, det vill säga en experimentbil, och att den är till för att visa en av de många framtidslösningar Ferrari överväger.

Bilen, som sannolikt är den första grönmålade någonsin i Ferraris monter, är i grunden en 599 GTB. Hybridsystemet är till stor del en vidareutveckling av Ferraris KERS-system från F1-världen. Förutom den vanliga V12-motorn är den nya elmotorn hjärtat i systemet. Den är kompakt, väger endast 40 kilo och genom sin placering lågt och långt bak bidrar den faktiskt till att HY-KERS har bättre viktfördelning och lägre tyngdpunkt än vanliga 599 GTB. Elmotorn får kraft från mycket tunna battericeller (20 millimeter) som är förpackade i golvet. Elmotorn bidrar med lite drygt 100 hästkrafter, utöver V12-motorns 620 och är kopplad direkt till den sjustegade växellådan och arbetar sömlöst med förbränningsmotorn. Vid inbromsning arbetar elmotorn som generator och laddar upp batterierna. Det talas dessutom om ett nytt ETC-system som ska förbättra väggreppet avsevärt. Systemet arbetar genom att under bara någon millisekund vända på elmotorns vridmoment och på så sätt räta upp bilen, i stället för som i vanliga fall strypa motorns effekt. Det här är en lösning som Ferrari tänker sig att flera av de framtida modellerna kan komma att använda. Ferrari har inte presenterat några räckvidds- eller accelerationssiffror.

Ytterligare en grön nyhet från Ferrari är att California från och med nu kan utrustas med ett start/stopp-system som sänker koldioxidutsläppen med sex procent till 280 g/km.

Läs mer