Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Nytt one-off från italienska sportbilsfirman
2 AV 2
Foto: Ferrari

Ferrari KC23 – en förklädd tävlingsbil

Förvänta dig inte möta någon Ferrari KC23 på vägen. Den byggs bara i ett exemplar och gör entré på Goodwood Festival of Speed.

Det är inte vanligt att vi svämmas över (nåja) av nyheter från Ferrari men knappt har vi smält den om SF90 XX Stradale och Spider förrän vi får nästa. Nu handlar det emellertid om ett enda exemplar, framtagen i det så kallade Special Projects-programmet.

Ferrari KC23 må ha ett småknepigt namn och ett kanske än knepigare utseende men under skalet finns beprövad teknik från 488 GT3, märkets mest framgångsrika modell på världens tävlingsbanor. Sedan 2016 har den vunnit över 530 tävlingar och kammat hem 119 mästerskap.

KC23 är dock ingen tävlingsbil men kan med fördel köras på bana. Se bara på jättevingen (som kan demonteras) och den aerodynamiska fronten med strålkastare som är en hälsning till 499P Hypercar som nyligen vann Le Mans 24-timmarslopp.

1 AV 3
Foto: Ferrari
2 AV 3
Foto: Ferrari
3 AV 3
Foto: Ferrari

Mest uppseendeväckande är annars bilens form och lackering som får KC23 att se ut som en enda enhet. Det utseendet upphör dock när man trycker på startknappen och bilen öppnar upp flärpar för att bättra på aerodynamiken.

Dörrarna öppnas på ”fjärilsvis” som LaFerrari men invändigt har man sparat på krutet, det mesta känns igen från donatorbilen även om dörrsidor och stolar har fått mer komfort och elegans.

De flesta kunder som beställer specialbyggen av Ferrari brukar inte vara så pigga på att visa upp sina bilar. Så inte i detta fall. KC23 kommer att vara närvarande under Goodwood Festival of Speed för att på det (1 augusti till 2 oktober) ställas ut på Ferrari-museet i Maranello.