Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari P80/C – specialbygge med rötter i 1960-talet

Ferrari har byggt ännu en specialare för en kunds räkning. P80/C heter den och är baserad på banbilen 488 GT.

En trogen Ferrari-kund kom med ett önskemål om att ”få” en bil som ingen annan har, en modern bil med inspiration från tre smått ikoniska tävlingsbilar – 330 P3, 330 P4 samt Dino 206 S.

Ferrari lyssnade på sin kund och tog fram P80/C som vi ser här, en bil baserad på 488 GT3, det vill säga den ena av två banversioner av 488 GTB, som dessutom har fem centimeter längre axelavstånd än gatversionen.

Man fokuserade på att få till det gamla utseendet med kupéutrymmet placerat så långt fram som möjligt och förlängd bakdel. Det ger, enligt Ferrari, ett kompaktare men också aggressivare utseende.

Aerodynamiken har haft en stor roll vid utvecklingen av P80/C och man har utgått från 488 GT3:ans grund, vilket syns till viss del. Men man har inte haft några restriktioner att följa utan har kunnat ta ut svängarna mer vilket tydligt syns på framför allt splittern och diffusorn.

Karossen som är helt i kolfiber är lackerad i Rosso Vero-rött medan de kolfiberdetaljer som har en strikt funktion för bilens egenskaper, exempelvis nämnda splitter och diffusor, har lämnats nakna för att kolfiberstrukturen ska skina ikapp med det röda.

Ferrari bjuder inte på några som helst specifikationer, förutom att motorn är ”helt obegränsad”. Att Ferraris 3,9-liters V8 är placerad under ”hönstrappan” bakom kupéutrymmet är ingen vild gissning. Enligt icke officiella uppgifter sägs den klämma ur sig 660 hästkrafter. Några prestandasiffror är inte presenterade.

Hur mycket detta specialbygge har kostat kunden avslöjar de förstås inte. Att kunden tänker sig sin nya bil som banbil är tydligt då strålkastare saknas. Mycket till bakljus finns inte heller.

https://youtu.be/dacP372xljI