Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100924-ferrari-sa-aperta
100924-ferrari-sa-aperta
100924-ferrari-sa-aperta
100924-ferrari-sa-aperta

Ferrari SA Aperta hyllar Pininfarina

Trodde du inte att Ferrari skulle visa något nytt i Paris? Nåja, helt ny är SA Aperta inte men ett bortsågat tak och 670 hästar lär i alla fall få de flesta att haja till.

Nu har Ferrari presenterat bilen som blir deras stora stjärna på bilsalongen i Paris nästa vecka. Den nya modellen heter SA Aperta, ett konstigt namn som tarvar en förklaring. SA står för Sergio och Andrea Pininfarina och finns med i modellnamnet som en hyllning till det anrika designhuset som har arbetat med Ferrari genom åren. Faktum är att hela bilen är framtagen för att fira Pininfarinas 80-årsjubileum. Därför ska den bara byggas i 80 exemplar. Om du hade varit riktigt intresserad så hade du redan beställt en, alla 80 exemplar är nämligen redan tingade.

Ferrari SA Aperta är en roadster i ordets sanna bemärkelse. Bilen är i grunden en 599 GTO men Ferrari har sågat av taket för att släppa in naturen till de åkande. Om det skulle råka regna finns ett enkelt nödtak, med betoning på nöd, i tyg som kan spännas upp över sittbrunnen. Vindruteramen är något lägre än på 599 GTO och hela bilen ligger faktiskt lite närmare marken. Ferrari säger sig ha förstärkt chassit för att kompensera för takförlusten men viktökningen ska vara försumbar. Under motorhuven finns den 6,0 liter stora V12-motorn som ger 670 hästkrafter och 620 newtonmeter. Prislappen kommer inte att avslöjas förrän på Parissalongen men Ferrari-källor skvallrar om ett pris på cirka 400 000 euro.

Läs mer