Ferrari säger nej till självkörande bilar

Självkörande bilar är ordentligt på gång och inom några år – om utvecklingen rullar på utan krusiduller – lär vi få se många tillverkare erbjuda bilförare en mindre aktiv stund bakom ratten, dock inte Ferrari.

Volvo, Mercedes, Tesla, Nissan och många, många fler lägger stor vikt vid att få ut självkörande, så kallade autonoma bilar, på marknaden så snart som möjligt. Inom några år kommer vi med andra ord att få se bilförare som är passagerare eftersom bilen själv sköter körningen.

Om knappt 20 år, 2035, beräknas det rulla 85 miljoner självkörande bilar i världen.

Kommer sportbilstillverkaren Ferrari att bidraga till denna utveckling? Nej, är det korta svaret.

När brittiska Top Gear på pågående Genèvesalongen frågade Fiat Chrysler Automobiles- och Ferrari-chefen Sergio Marchionne om det någonsin kommer en självkörande Ferrari svarade han:

– Över min döda kropp.

Ferrari skiljer sig alltså från övriga bilindustrin även på denna punkt, för de har redan tydliggjort att suvtrenden som allt fler hakar på, även sportbils- och lyxbilstillverkare, inte är något för Ferrari. Tidigare i år fick Sergio Marchionne frågan om en Ferrari-suv är möjlig, då svarade han:

– Du måste skjuta mig först.

Du som har gått och drömt om en självkörande Ferrari-suv kan helt enkelt sluta drömma. Eller kommer Ferrari att ändra sig på en eller båda punkterna? Tänk dig en slank, röd Ferrari med en V12 på över 700 hästkrafter – som gör 0-100 km/h på under tre sekunder samtidigt som ”föraren” läser en tidning bakom ratten. Nästa steg vore att göra Formel 1-bilarna självkörande.