Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Det är inte så svårt som många tror
2 AV 2
Foto: Ferrari

Ferrari SF90 XX Stradale och Spider officiella

Ferrari presenterar nya SF90 XX Stradale, tillsammans med Spider-versionen. De blir gatlegala, vilket är första gången för en XX-modell, och ska endast byggas i 799 respektive 599 exemplar. Prislappen startar på 770 000 euro, motsvarande nästan 9,1 miljoner kronor.

Baserad på Ferrari SF90 Stradale presenteras nu en limiterad XX-upplaga av modellen, och en tillhörande Spider-variant förstås. Man ska bygga 799 exemplar av coupén Stradale och 599 exemplar av cabrioleten Spider. Båda får köras med på vanliga gator, vilket vanligen inte är synonymt med XX på Ferrarispråk, men man har helt enkelt kombinerat det bästa av två världar.

Under huven finner vi varumärkets kända V8-motor på 4,0 liter med laddhybridteknik som nu levererar totalt 1 015 hästkrafter, tack vare nya kolvar och bättre kylsystem samt optimerade elmotorer. Att det kallas laddhybrid är i mångas öron fånigt, eftersom det ynka batteriet på 8 kilowattimmar endast räcker till 2,5 mils körning på el.

SF90 XX Stradales interiör.SF90 XX Stradales interiör.SF90 XX Stradales interiör.
SF90 XX Spiders interiör.SF90 XX Spiders interiör.SF90 XX Spiders interiör.
SF90 XX Spider från sidan.SF90 XX Spider från sidan.SF90 XX Spider från sidan.
1 AV 3
SF90 XX Stradales interiör.
Foto: Ferrari
2 AV 3
SF90 XX Spiders interiör.
Foto: Ferrari
3 AV 3
SF90 XX Spider från sidan.
Foto: Ferrari

De limiterade modellerna kommer med en åttastegad dubbelkopplingslåda och ett motorljud som Ferrari lagt mycket tid på att utveckla. Aerodynamiken likaså, tillverkaren menar att dessa bilar har den mest effektiva aerodynamiken på en gatlegal bil i märkets historia.

Designmässigt kallar tillverkaren de här två modellerna som de mest extrema varianterna av Stradale, eftersom man har bevarat detaljer som hör hemma på en racingbana samtidigt som den ska gå att köra med på vanlig väg utan att det påverkar komforten. Interiören fokuserar fortfarande på racing och man har tänkt ”enkelt” kring materialval i dörrsidor och paneler, samt klätt en del komponenter i kolfiber. Och vad vore en sådan här bil utan Alcantara på instrumentpanelen? Förarstolen är gjort av kolfiber till största del och klädd i funktionstextil.

Det går att beställa de limiterade modellerna och kunder har förstås redan lagt beställningar, så det gäller att vara snabb. Men det är inte direkt småpotatis som ska hostas upp, priset börjar på nästan 9,1 miljoner kronor.