Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080708-ferrari-miljö
080708-ferrari-miljö
080708-ferrari-miljö
080708-ferrari-miljö

Ferrari ska erbjuda gröna alternativ

Ingen biltillverkare kan undantas när miljön ska räddas, inte ens Ferrari. För att hänga med på miljötåget ska Ferrari göra miljövänligare bilar. En turbomatad V6-motor finns i planerna, såväl som ett avancerat system för bromskraftsåtervinning.

Redan i höstas kunde vi berätta att Ferrari gör stora ansträngningar för att bli ett miljövänligare bilmärke. 2012 ska utsläppen vara sänkta med 40 procent. Nu vet vi mer om hur det ska gå till i praktiken. Det handlar om att göra bilarna lättare och motorerna mindre, samtidigt som avancerad teknik ska ge bilarna extra kraft. Vi har redan sett det första resultatet av Ferraris ansträngningar i form av nya California, som är den första bilen från Maranello som drivs av en motor med direktinsprutning. 

Nya uppgifter tyder på att Ferrari utvecklar en liten turbomatad V6-motor för kommande modeller. En anonym talesman berättar att Ferrari inte utesluter några alternativ när det gäller att sänka bränsleförbrukningen och utsläppen med bibehållen prestanda. Det är fullt möjligt att en Ferrari-motor i framtiden kan vara betydligt mindre än dagens och tvångsmatas med luft av en turbo eller kompressor, rapporterar AutoTelegraaf. Ferrari fortsätter dock att fullständigt dementera ryktena om en liten instegsmodell. En framtida V6-motor ska inte driva en billig och mindre exklusiv Ferrari, utan snarare utgöra ett miljövänligt alternativ för den som ändå vill åka i en riktig Ferrari.

En annan åtgärd för Ferrari blir att utveckla ett avancerat system för bromskraftsåtervinning. I samtal med tyska Welt am Sonntag berättar Ferrari-presidenten Luca Cordero di Montezemolo att man i dagsläget utvecklar en bil som delvis ska drivas av alternativ teknik och som baseras på den teknik man för tillfället använder i sitt Formel 1-stall. Med det syftar han på Kinetic Energy Recycling System (KERS). KERS är i grunden en CVT-låda som sitter kopplad till ett svänghjul som roterar när bilen minskar farten. Den energi som lagras kan sedan användas för att ge extra kraft vid acceleration. Montezemolo vill dock understryka att kommande bilar som använder systemet fortfarande ska vara riktiga Ferrari-bilar. Det dröjer dock ett tag, närmare bestämt år 2015, innan vi får se den första Ferrarin med det bränslesparande systemet.

Läs mer