Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ferrari utvecklar ny hybriddrivlina – kommer 2019

LaFerrari må ha varit Ferraris första hybrid, men nu vill det italienska märket ta elektrifieringen ett steg längre och erbjuda en volymmodell med hybriddrift. Nästa år ska den nya hybriddrivlinan ha premiär, lovar FCA-bossen Sergio Marchionne.

Det är i en intervju med brittiska Auto Express som Marchionne utannonserar att en hybriddrivlina är under utveckling

– En Ferrari V8-hybrid kommer 2019. Testmulorna provkörs just nu, säger Marchionne till Auto Express.

Ferrari LaFerrari, som presenterades 2013, är fram till dags dato Ferraris första och enda modell med hybriddrift. Enligt Marchionne är den nya hybriddrivlinan dock inte av samma typ som den i superbilen. LaFerrari har en F1-inspirerad hybriddrift (Kinetic Energy Recovery system, KERS) med fokus på prestanda. Den nya hybriddrivlina ska vara mer ”traditionell”. Om det innebär laddhybriddrift eller någon annat är dock oklart.

Frågan är också vilken modell som kommer att erbjudas med den nya V8-hybriddrivlinan. Blir det någon av de befintliga modellerna eller har Ferrari en helt ny bil på gång? Rykten går om att det kanske blir Ferraris suv (eller fuv som de själva kallar den) som bestyckas med det nya motoralternativet. Suven, som ännu inte fått något namn, ska presenteras sent nästa år, och med tanke på att Bentley nyss avtäckt Bentayga med hybriddrift känns det inte helt omöjligt att Ferrari kanske går en liknande väg.

Hur som helst verkar Marchionne övertygad om att en hybriddrivlina i en Ferrari inte behöver innebära samma sak som tråkig. På frågan om den nya drivlinan kommer få en sämre motorkaraktär än en V12 svarar Marchionne.

– Har du kört en Ferrari-hybrid någon gång? När du gör det är jag säker på att du inte kommer att sakna din V12.

– Vi kommer att omfamna elektrifieringen. Elektrifiering kommer att bli ett stående inslag i vår portfolio.