Ferrari sladdade sönder kulturminne

Ferrari ber kinesiska myndigheter om ursäkt sedan en film dykt upp där en anställd sladdar runt på en 600 år gammal mur i Nanjing i samband med ett PR-event.

För att fira att Ferrari funnits i Kina i 20 år har Ferrari Kina tagit fram en specialversion av 458 Italia med speciella detaljer som bland annat en motivmålad drake för att hylla drakens år i den kinesiska kalendern. 

 Bilen visades upp i staden Nanjing, som innan Peking var landets huvudstad. Under en del av PR-jippot hissades den drakmålade Ferrarin upp på muren runt staden, men det som var tänkt att bättra på Ferraris PR-image slog i stället tvärtom. En anställd på återförsäljaren Kuaiyi Autmobile tog nämligen tillfället i akt och hoppade in bakom ratten och började sladda på den 600 år gamla muren. 

 Tilltaget sågs inte med blida ögon av de som bevittnade händelsen, eller de som filmade det. Det brända gummit går nämligen inte att få bort från muren som anses vara en av de bäst bevarade i Kina. Enligt uppgifter till BBC saknade man tillstånd att beträda muren överhuvudtaget. 

 Ferrari har nu bett om ursäkt för händelsen i ett uttalande och att företaget har stor respekt för kinesisk kultur, men understryker att det inte rörde sig om en anställd på Ferrari utan på Kuaiyi Automobile.

 – Ferrari SpA ber förbehållslöst om ursäkt till de kinesiska myndigheterna och det lokala samhället för all skada och anstöt som uppstått, och har lovat att samarbeta med myndigheterna för att reparera den skada som orsakat av denna individs vårdslöshet, säger Ferrari i ett uttalande till BBC.

https://youtu.be/duW78gj1dSc?width=575&height=353