Ferrari SP12 EC Foto: 2011 © Ferrari S.p.A.

Ferrari SP12 EC officiell – Claptons specialbygge

Vi har redan sett den, Eric Claptons specialbyggda Ferrari 458 Italia, när den smygfilmades. Nu visar Ferrari officiellt upp modellen som heter SP12 EC och som är omgjord för att likna Claptons favorit-Ferrari.

Vad gör man om man är en av världens bästa gitarrister genom tiderna, äger ofantligt mycket pengar, heter Eric Clapton, älskar Ferrari men inte är riktigt nöjd med dagens formgivning från Maranello? Lätt! Man låter Ferrari och Pininfarina specialdesigna och bygga en 458 Italia så att den plockar det bästa från favoritmodellen 512 BB (du kan se bild på denna i bildgalleriet nedan).

 Eric Clapton har ägt många Ferrari-bilar genom åren varav tre av dessa har varit just 512 BB där BB står för Berlinetta Boxer. Han gav alltså Ferrari i uppdrag att skapa hans drömbil och resultatet är SP12 EC där SP står för Special Project och EC står för Eric Clapton. Vad 12 står för vet vi inte riktigt. Troligtvis står det inte för cylinderantalet (512 BB hade en mittmonterad boxertolva) utan motorn i SP12 EC är förmodligen 458 Italias, det vill säga en V8 med 570 hästkrafter och 540 newtonmeter. Men tyvärr är det information som Ferrari inte delar med sig av i nuläget.

 Ferrari SP12 EC kommer endast att i byggas i detta enda exemplar. Tro sjutton det när det enligt uppgifter kostade Eric Clapton 32 miljoner kronor att få sina drömmars bil. Cirka två miljoner kronor för originalbilen 458 Italia och cirka 30 miljoner kronor för att få den som han önskade.

 – Att följa detta projekt är en av de mest tillfredsställande saker jag någonsin gjort, säger Eric Clapton i senaste numret av Ferrari Magazine.

 Får Claptons nya drömbil dig knäsvag?

https://youtu.be/5ue30EB6io0?width=575&height=353