Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fi: Stockholm kan bli föredöme som bilfri stad

I en debattartikel på Expressen Debatt skriver Feministiskt initiativs gruppledare i Stockholm att landets huvudstad saknar de stora visionerna för att ta ansvar för klimatförändringarna. Enligt Fi vore ett första steg att göra Stockholms innerstad bilfri.

Feministiskt initiativ (Fi) anser att nuvarande styre i Stockholms stad – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – inte har rätt visioner för göra staden grönare och därmed ta sitt ansvar för klimatförändringarna i världen. Det skriver Sissela Nordling Blanco (bilden ovan), gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm, i en debattartikel i Expressen.

LÄS MER: Miljözoner i Stockholm

Hon menar att hennes parti vill reglera bilismen, framför allt privatbilismen, hårdare än de förslag som hittills har lagts fram. Miljözoner beskrivs i debattartikeln som verkningslösa, framför allt då övergången från diesel kommer att öka koldioxidutsläppen.

LÄS MER: Stockholms miljözoner kan vara överflödiga

Som ett första steg ser Fi en bilfri innerstad i Stockholm. Sissela Nordling Blanco lyfter fram förslaget som fullt realistiskt och att Stockholm ligger efter i miljö- och klimatsatsningarna i jämförelse med uppemot 400 städer ute i världen. Som exempel drar hon Colombias huvudstad Bogotá som har bilfria söndagar och Mexico City där bilar med en viss slutsiffra i registreringsnumret förbjuds under specifika dagar.

LÄS MER: Luften i Stockholm den bästa på 50 år

Vidare ser Sissela Nordling Blanco och Fi att förutsättningarna för Stockholm att bli ett globalt föredöme som bilfri stad är mycket goda. Staden beskrivs ha ett välfungerande tunnelbanesystem och en välanvänd kollektivtrafik som kompletteras av att allt fler invånare ser fördelarna med att välja cykeln.

Läs debattartikeln i sin helhet här.