Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat 124 Spider-efterträdare osannolik

Italienska roadstern Fiat 124 Spider, som byggs i Japan, får förmodligen ingen efterträdare. Det säger Fiats vd.

I november 2015 presenterade Fiat 124 Spider – en klassisk roadster med ett minst lika klassiskt modellnamn. Modellen kom till genom att Fiat och Mazda 2013 ingick ett avtal om ett italienskt syskon till världens mest populära modell i genren – MX-5. 124 Spider byggs sedan 2016 parallellt med just MX-5 i Japan. Under huven finner man dock Fiat-motorer som skeppas från Italien till Japan.

PROV: Vi kör Fiat 124 Spider

Efter bara tre år på marknaden ser det ut som att modellens dagar redan vara räknade. Fiats vd Olivier François berättar för Autocar att en efterträdare är osannolik, även om dagens generation rent ekonomiskt är en plusaffär.

– Den är en lönsam affär för oss – men bara på grund av joint venture-samarbetet, säger han.

Han ser dock inte 124 Spider som en nyckel till framgång för Fiat framöver, och kostnaderna att skeppa över motorer till produktionen i Japan samt framtida risker med valutafluktuationer sägs göra modellen till ett osäkert kort.

LÄS MER: Abarth 124 Spider med extra effekt

124 Spider sålde i knappt 8 000 exemplar i Europa i fjol och i drygt 3 500 exemplar i USA samma år. Det kan jämföras med ”syskonbilen” Mazda MX-5 vars siffror låg på drygt 13 700 respektive knappt 9 000 exemplar.