Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OmniAuto

Fiat 500 Giannini – 350 hk för 1,5 miljoner kronor

Vad sägs om en uppumpad Fiat 500 med 350 hästkrafter med en prislapp som nästan matchar Porsche 911 Turbo?

Italienska trim- och stylingfirman Giannini Automobili kan det här med Fiat 500. Under 1960-talet var de duktiga på att ta fram kralliga varianter av första generationen som tillverkades mellan 1957 och 1975. Firman finns kvar än i dag och på Turin Motor Show som pågår just nu visar de upp sin senaste skapelse baserad på nya generationen Fiat 500.

Bilen har försetts med ett kraftigt aerodynamikpaket i kolfiber innehållandes luftkanaler och -slitsar så det står härliga till. Spårvidden har även breddats ordentligt och takvingen är av modell större. Nyllet har dessutom fått ett klassiskt rallystuk med två integrerade extraljus.

Foto: OmniAutoFoto: OmniAutoFoto: OmniAuto
Foto: OmniAuto Foto: OmniAuto

Denna Fiat 500 Giannini 350 GP sticker ut på alla sätt och vis, även under skalet. Utöver läckra lösningar med synliga stötdämpare från svenska Öhlins (en stor öppning i huven synliggör de främre och de bakre syns om man öppnar bakluckan) har bilen fått Alfa Romeos 1,75-liters turbofyra som sitter i 4C. 350 hästkrafter ger maskinen i detta utförande. Och inte nog med det, kraften skickas inte till framhjulen eftersom bilen konverterats till bakhjulsdrift.

Foto: OmniAutoFoto: OmniAutoFoto: OmniAuto
Foto: OmniAuto Foto: OmniAuto

Fiat 500 Giannini 350 GP har så klart också rejäla doningar till bromsar, som sig bör när det handlar om trimningsgrader av denna magnitud. Brembo-skivorna fram är både hålborrade och ventilerade medan oken har sex greppvänliga kolvar.Gianninis muskulösa 500, som klår Abarth-versionerna på samtliga plan, ska byggas i maximalt 100 exemplar. Kunderna som köper kommer sannolikt över en busbil av rang, men så kostar kalaset också en bra slant – knappt 1,5 miljoner kronor.

https://youtu.be/NLA8rhEDzAI