Fiat 500L facelift officiell

Nya namn och nytt stuk på den till 40 procent nya versionen av Fiat 500L.

Efter fem år är det dags för en ny Fiat 500L – eller i alla fall till 40 procent ny enligt Fiat själva. Modellen kommer i tre utföranden: Cross, Urban och den större Wagon där den först nämnda har 25 millimeter högre markfrigång, tre körlägen och ett tuffare frontparti. Versionerna ersätter dagens basversion, Trekking och Living.

Bland nyheterna märks en omarbetad front innefattande LED-ljus med former likt nollorna i logotypen för 500-serien.

Baktill märks främst nya krominlägg och lägre placerade dimljus.

Rundare ratt med fler knappar och mer sjok i bilens kulör hör till nyheterna invändigt.

Invändigt har det skett mer även om grundlayouten känns igen. Mätarklustret är omarbetat och omfattar displayer samtidigt som pekskärmen, som nu mäter sju tum mot tidigare fem, har en mer framträdande roll. Ratten har ny design och fler knappar än tidigare. Med nya 500L kommer senaste versionen av infotainmentsystemet Uconnect som är kompatibelt med både Android Auto och Apple CarPlay.

Autobroms är standard och möjligheten att skräddarsy sin 500L är stor – totalt ska 1 500 kombinationer finns, menar man. När det gäller kulörer på kaross och tak är kombinationerna 37.

Långa Living blir Wagon med nya 500L.

Lastvolymen är 455 liter för Urban och Cross medan Wagon rymmer 638 liter med två sätesrader och 416 med tre. Med sätena nerfällda är siffrorna 1 480 och 1 784 liter.

Storleksmässigt mäter nya 500L i Urban-utförande 424 centimeter på längden, 178 centimeter i bredd och 261 centimeter mellan hjulaxlarna. Det betyder nio centimeter extra på längden jämfört med dagens 500L annars är siffrorna orörda. Cross-utförandet är fyra centimeter längre än Urban och två centimeter bredare.

Wagon mäter in på 438 centimeter på längden vilket gör den till marknadens mest kompakta sjusitsiga bil enligt Fiat.

Tuffa Trekking blir Cross i och med nya 500L.

Motorpaletten är densamma som för dagens 500L och omfattar såväl bensin-, diesel-, gas- som etanolmotorer från 85 till 120 hästkrafter. Liksom tidigare finns 500L i två utrustningsgrader: Popstar och Lounge.

Premiär för nya 500L sker vid olika tillfällen och något datum för Sverige är ännu inte klart.

Basversionen av 500L heter nu Urban. Observera krom och låga dimljus.