Fiat 500X – X som i crossover

Fiat vill ge sig in på crossovermarknaden mot konkurrenter som Mini Cooper Countryman och Audi Q3. Produktionsstart blir det redan nästa år.

Fiat 500 må ha börjat sitt liv som en småbil men precis som konkurrenten Mini har den nu vuxit till en hel modellflora av bilar. Sist ut bland modellerna som förutom tvådörrarsversionen innefattar prestandaversionen Abarth, cabrioleten 500C och MPV:n 500L. Nästa tilläggsbokstav i ordningen är X uppger källor vid Fiat till branschtdiningen Auto News.

 Precis som i fallet med Mini Countryman har lilla 500 vuxit till sig, 500X kommer mäta 4,2 meter på längden. Det är sex centimeter längre än 500L vilket gör att crossovern blir den största modellen i Fiats 500-serie.

 500X kommer ersätta den trögsäljande och Suzukibaserade Sedici som kom 2006. Bilen fick ingen kärlek från den svenska generalagenten som aldrig tog in bilen till Sverige. Frågan är om man kommer charmas lättare av 500X men det märker vi ju närmare tillverkningsstarten vi kommer. Enligt Auto News kommer 500X att tillverkas i Fiats fabrik i Mirafiori med start i december 2013 längs med Jeeps motsvarighet som går under arbetsnamnet B-SUV. 

 500X kommer erbjudas med en 1,3 liter stor MultiJet dieselmotor och det är ingen omöjlighet att finna den tvåcylindriga TwinAir-motorn på 0,9 liter så väl som en 1,4 liters MultiAir bensinmotor.