Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090504-fiat-saab
090504-fiat-saab
090504-fiat-saab
090504-fiat-saab

Fiat-ägt Saab bästa lösningen – Fiat bekräftar intresse

Nu bekräftar Fiat att de är intresserade av att köpa även Saab. Om Fiats planer går i lås skulle Saab återigen ingå i en av världens största bilkoncerner – en lösning som enligt flertalet analytiker vore den bästa.

 Under gårdagen lyfte Fiats vd Sergio Marchionne på locket och berättade allt om hans företags vilda expansionsplaner. Chrysler ska genomgå en kontrollerad konkurs under ledning av den amerikanska staten och en viktig pusselbit i Chryslers väg ur krisen är avtalet med Fiat. För Fiat är avtalet ett gyllene läge att skaffa sig en 20-procentig aktieandel i Chrysler till i princip ingen kostnad alls, Fiat ska i stället dela med sig av plattformar och teknik som ska göra Chrysler till ett modernare bilföretag. Samgåendet med Chrysler visar sig dock bara vara en liten del i Fiats stora plan.

Marchionne befann sig under måndagen i Tyskland för att möta regeringen och diskutera ett eventuellt övertagande av General Motors Europeiska verksamhet, vilken framförallt består av Opel/Vauxhall. Som något av en outsider nämndes Saab i förbifarten. Det verkade som att Saab skulle ingå i en framtida jättekoncern med Fiat i spetsen. Enligt Sveriges Radio Väst har Fiats presstalesman Gualberto Ranieri nu bekräftat italienarnas intresse för den svenska biltillverkaren, enligt planen ska Saab ingå i den stora koncernen. Detta trots att Saab i dagsläget är närmast helt frigjort från GM Europa. Det är Saabs varumärke som lockar, avslöjar Ranieri.

Den fackliga inställningen till Fiats planer är skeptisk. Framförallt i Tyskland möts Fiats Opel-intresse med viss misstro. Det stora facket på Opel är misstänksamt mot Fiat och befarar att stora nedläggningar kan vänta för de tyska fabrikerna. Eftersom Fiat och Opel har många bilar som konkurrerar varandra finns det oro för att Fiat kommer att rationalisera i de tyska Opel-fabrikerna.

Här i Sverige är tonläget annorlunda. Den samlada bilanalytikerkåren är i det närmaste eld och lågor över att Fiat kan komma och rädda Saab. Nyhetsbyrån TT har talat med Pär Åhlström, professor vid Handelshögskolan i Stockholm som tror att det inte finns någon framtid för ett helt självständigt Saab. Den enda chansen till överlevnad är i stället att hitta en möjlighet att dra nytta av stordriftsfördelar, vilket man skulle få i en framtida Fiat-koncern. Pär Åhlström får medhåll av fordonsanalytikern Matts Carlsson.

– Min bedömning är att Saab inte är hotat, utan tvärtom är det rimligt att anta att ett Fiatägt Saab skulle vilja expandera verksamheten och förstärka varumärket Saab, säger Carlsson till E24.

Enligt Carlsson är Fiats planer på att bli världens näst största bilkoncern fullt rimliga. När de amerikanska jättarna drar sig tillbaka skapas plats för ett nytt jätte-Fiat. Europas biltillverkare skulle därmed kunna utmana den amerikanska bilindustrin på allvar.

Läs mer