Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat FCC4 – en äventyrlig fyrdörrarscoupé

Jo, det är precis så Fiat beskriver sin konceptbil som de just nu ställer ut på bilsalongen i Brasiliens största stad Sao Paolo.

På bilsalongen i brasilianska Sao Paolo verkar det främst vara suvar och pickuper som gäller. En bil som sticker ut från mängden är Fiat FCC4 som är lite av allting – en personbilslik suv med pickuputseende.

FCC4, där bokstäverna står för Fiat Concept Car, är vad italienarna/sydamerikanerna kallar för ”en fyrdörrarscoupé med äventyrlig själ”. Konceptbilen är designad av Fiats designgrupp i Latinamerika (Fiat Design Center Latam).

Bilen sägs bjuda på rejäla innerutrymmen trots lång huv och en märklig bakdel där rutan ska påminna om en fastback-modell. FCC4 är nämligen exakt fem meter lång. På bredden mäter den 194 centimeter (de slimmade ytterbackspeglarna ej medräknade) och på höjden 160 centimeter.

Fronten utmärks av LED-ljus i tre nivåer medan sidoprofilens mest utmärkande egenskap är, tack vare nedtonade A- och B-stolpar, det flytande taket.

Men mest intressant får nog bakluckan anses vara. Här har Fiats designteam hittat på något väldigt unikt. Bakluckan är asymmetriskt tudelad. Denna lösning sägs bjuda på en helt ny upplevelse när det kommer till öppning och ilastning av bagage.

Vi har inte riktigt förstått syftet med virrvarret på hatthyllan och i taket. Förmodligen bara en designgrej, men det liknar väldigt mycket ”Fågelboet”, det vill säga Pekings Nationalstadion som byggdes till sommar-OS 2008.