Fiat Freemont AWD Foto: Teknikens Värld

Fiat Freemont AWD – tre snabba från provkörningen

Chefredaktör Daniel Frodin befinner sig just nu i norra Italien och provkör nya amerikanaren... f’låt, italienaren Fiat Freemont AWD. Är den med sin fyrhjulsdrift något att ha när vintervägarna bjuder på is och snö?

Dodge är ett dött märke i Europa. Detta sedan Fiat tog över majoriteten av aktierna i amerikanska moderbolaget Chrysler som ju Dodge lyder under. Flera modeller från både Chrysler och Dodge kommer dock att leva vidare under de italienska märkena Lancia och Fiat. Bland annat har Chrysler 300C gått och blivit Lancia Thema och Dodge Journey döpts om till Fiat Freemont.

 Just Fiat Freemont AWD, fyrhjulsdrivna versionen med andra ord, är Daniel Frodin och provkör. Freemont är alltså en Dodge Journey i grund och botten, något som Fiat var ärliga med att lyfta fram när de presenterade bilen för ett år sedan. Fiat har gjort små kosmetiska förändringar för att göra bilen till ”sin” samtidigt som man fintrimmat chassit för att blidka de europeiska bilköparna.

 Motoralternativen är i Sverige tre till antalet. En bensin-V6 och två dieselfyror. Bensinaren finns endast i fyrhjulsdrivet utförande.

 Tjena Daniel, var är du någonstans?

– Jag är strax norr om Milano och kör nya, fyrhjulsdrivna Fiat Freemont. Det är strax under nollan och en del snö, förra veckan var det tydligen -20, något de är väldigt ovana vid här.

 Och hur går det?

– Jo, riktigt bra, Freemont är en trevlig bil i grunden och fyrhjulsdriften verkar bra hittills.

 Något du rekommenderar att köpa till och med?

– Det kan jag inte svara på än, men det kan du läsa mer om i kommande nummer 6/2012 av Teknikens Värld som finns att köpa 1 mars.