110124-fiat-freemont
110124-fiat-freemont

Fiat Freemont ersätter Dodge Journey

Dodge Journey är död, länge leve Fiat Freemont! Nu börjar vi se efterverkningarna av Chryslers och Fiats samgående och frågan är hur det kommer att fungera, ska kunderna acceptera en amerikansk Fiat?

Italienska Fiats och amerikanska Chryslers samarbete har varit ett hett omdiskuterat ämne den senaste tiden. Framförallt beroende på att Fiats vd Sergio Marchionne har klargjort att det kommer att stökas om en hel del den närmaste tiden. Det första beviset på omstökningen heter Fiat Freemont och är inget annat än en Dodge Journey.

Fiat väljer glädjande nog att inte försöka framställa Freemont som en helt ny bil. De biltillverkare som ägnar sig åt rebadging har ofta ovanan att framställa den nydöpta bilen som en helt ny, inte sällan revolutionerande, bilmodell. I pressmaterialet erkänner Fiat att Freemont är en Dodge Journey och det gör hela bilen till en mycket ärligare uppenbarelse. Jämfört med sin amerikanska motsvarighet har Fiat Freemont nya stötfångare fram och bak och inte minst en diskretare grill. Den ilskna grillen med ett kromat kors har bytts mot en vänligare version med en enkel kromad ribba och centrerat Fiat-märke. Fiat uppger dessutom att Freemont har uppdaterats med speciellt fjädrings- och styrningsfunktion, utan att närmare gå in på vad det innebär. Fiat har sannolikt styvat upp fjädringen och styrningen något för att blidka europeiska förare.

För att förenkla köpprocessen (Fiats egna ord) kommer Freemont endast att säljas i två olika utföranden. I båda utförandena ingår sju säten, klimatanläggning med tre zoner, keyless-go, farthållare, färddator, däcktrycksövervakning, dimljus och stereo med pekskärm i standardutrustningen. Den lite dyrare versionen kommer dessutom att ha 17-tums lättmetallfälgar, större pekskärm, bluetoothanslutning, parkeringssensorer bak, helljusautomatik, tonade bakrutor och takrails.

Freemont kommer inledningsvis att säljas med framhjulsdrift och tvålitersdieslar på 140 eller 170 hästkrafter kopplade till en sexväxlad manuell låda. Senare ska Freemont även säljas med fyrhjulsdrift, något som inte har funnits till Dodge Journey i Europa. Fyrhjulsdriften kommer bara att säljas med 170-hästarsdieseln och en 276 hästar stark V6 på 3,6 liter, båda med automatlåda. Bortsett från V6-motorn är alla motorer i Freemont Fiat-produkter. Fiat Freemont ska premiärvisas på Genèvesalongen i mars och börjar säljas i Europa i början av sommaren.

Läs mer