Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat har stora planer för Abarth

Klassiska italienska märket Abarth, sedan 1970-talet en del av Fiat, ska visa framfötterna på flera olika plan de kommande åren.

Fiat Chrysler Automobiles Abarth är på stark frammarsch. Flera olika modeller har lanserats de senaste året, inte minst sportiga (och vissa väldigt dyra) versioner av lilla Fiat 500. Försäljningen har ökat och målet för i år är 10 000 sålda Abarth-bilar världen över, i så fall en ökning med ungefär 50 procent jämfört med förra året.

I dag finns det omkring 300 Abarth-återförsäljare runt om i världen. Den siffran ska mer än fördubblas under de kommande åren. 750 återförsäljare är målet.

Det kan behövas då Abarth framöver är tänkt att ha en bredare modellflora än i dag. En modell som snart är på ingång är Abarth 124 Spider, prestandaversionen av nyligen visade Fiat 124 Spider, som kommer att få en vässad 1,4-liters turbomaskin under huven – förmodligen i två versioner, en med 160 hästkrafter och en med över 200 hästkrafter.

En annan modell är en Abarth-version på 500X, men den lär sannolikt presenteras efter Abarth 124 Spider.

Inte nog med ovanstående, Abarth kommer också att synas mer, inte minst i TV-rutan. En källa till Automotive News säger nämligen att Fiat Chrysler Automobiles har planer på en motorsportversion av Abarth 124 Spider som ska ingå i en WRC-satsning. Uppgiften, även om den inte är officiell, kan ses som en liten bekräftelse på tidigare uppgifter om ett inträde i rally-VM.

På bilden ovan ses konceptbilen Abarth 1500 Biposto Bertone från 1952.