Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fiat kan förbjudas i Tyskland på grund av fusk med utsläppen

Ingen biltillverkare går säker längre. Sedan Volkswagens dieselskandal uppdagades har en hårdgranskning av bilindustrin påbörjat och nu är det Fiat Chrysler Automobiles som sitter i kläm.

I helgen har tysk media rapporterat att tyska transportmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt, KBA, under sina utsläppstest av bilar från olika biltillverkare har funnit bevis för att Fiat Chrysler Automobiles, FCA, i vissa bilmodeller (oklart vilka) stänger av avgasreningen efter 22 minuters körning. Ett normalt utsläppstest körs i ungefär 20 minuter.

Enligt uppgifter från KBA, som tyska Bild har snappat upp, kan FCA i värsta fall beläggas med försäljningsförbud i Tyskland om de fortsätter att ignorera utsläppsreglerna. Ett förbud skulle vara förödande för FCA eftersom Tyskland är företagets näst största marknad efter Italien. Under april månad i år sålde FCA 24 532 bilar i Tyskland, en uppgång med nästan tre procent jämfört med föregående år.

En talesperson för FCA har, utan att gå närmare in på specifika detaljer, påpekat att alla deras fordon är förenliga med gällande utsläppsregler.

Tidigare har Fiat 500X med tvåliters dieselmotor varit i skottlinjen efter att ha fallerat i ett NOx-utsläppstest genomfört av tyska miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, DUH. Det är samma organisation som har gett sig på bland annat Opel.

Under måndagen har FCA:s aktie på Milanobörsen hittills fallit med fem procent.